Protimafiánský útvar provedl razii v butiku v Pařížské

Praha – Policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) včera zasahoval ve zlatnictví Cartier v Pařížské ulici. Podle serveru Aktuálně.cz zásah souvisel s kauzou bývalé šéfky vládního kabinetu Jany Nečasové (Nagyové). Ta je stíhána kvůli údajnému podplácení tří poslanců ODS a údajnému využití Vojenského zpravodajství ke sledování manželky expremiéra Petra Nečase.

Proč detektivové do zlatnictví v Pařížské ulici šli a co si odnesli, není jasné. Kauzu, kvůli níž policie v Pařížské byla, dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství, které má na starosti případ kolem Jany Nagyové. Souvislost s kauzou Nagyová později potvrdil i vrchní olomoucký žalobce Ivo Ištvan. „Ano, má to souvislost s kauzou Nagyová, ke konkrétním jménům, kterých se zásah týkal, se však vyjadřovat nebudeme,“ řekl Ištvan deníku Aktuálně.cz.

Server Aktuálně.cz původně mylně uvedl, že butik v Pařížské patří společnosti Carollinum bývalé manželky exministra zemědělství Petra Bendla a podnikatelky Kotvalové, jejíž jméno se v souvislosti s kauzou Nagyová již objevilo. Informace však nebyla přesná, server se společnosti Carollinum omluvil.

Ovšem zrovna Bendl je známý vazbami na lobbistu Ivo Rittiga. Ty navíc spojuje i postava Tomáše Jindry, Rittigova právníka, který na ministerstvu zemědělství působil jako poradce. Také on byl v červnu 2013 jedním z terčů policejní razie v kauze Nagyová. Kromě Bendla radil Jindra také někdejšímu ministrovi průmyslu Martinu Kubovi, který je nyní předsedou jihočeské ODS.

V případu údajného uplácení tří poslanců ODS přísliby lukrativních postů ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu a nebudou dělat problémy při schvalování zákonů, je vedle Nagyové obviněn také její nynější manžel Petr Nečas a Roman Boček. V další větvi případu jsou spolu s Nagyovou kvůli údajnému sledování Nečasovy někdejší ženy Radky stíháni bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.

Policie zasahovala v Pařížské ulici (zdroj: ČT24)