Počítačový útok? Zákon umožní vyhlásit stav kybernetického nebezpečí

Praha – Poslanci dnes měli nabitý den. Podpořili například zákon o kybernetické bezpečnosti, který vypracoval Národní bezpečnostní úřad. Má za cíl zrychlit reakci na případné kybernetické hrozby. Sněmovna podpořila i předlohu o změně podnikání finančních institucí. Podle ní by od roku 2015 neměla Česká národní banka dohlížet na úroveň likvidity poboček zahraničních bank působících v ČR. Podle dalšího rozhodnutí zákonodárců budou moci firmy opět dostávat příspěvky na zdravotně znevýhodněné.

Sněmovna dnes podpořila návrh zákona o kybernetické bezpečnosti. Norma má mimo jiné stanovit pravidla spolupráce mezi soukromým sektorem a veřejnou správou při předcházení útokům na informační technologie. Návrh nyní projednají sněmovní výbory. Poslanci jim na to dali tři měsíce místo obvyklých dvou.

Zákon má také umožnit vyhlášení stavu kybernetického nebezpečí v případě, že je ve velkém rozsahu ohrožena bezpečnost informací v informačních systémech nebo sítích elektronických komunikací, a mohly by tím být porušeny zájmy ČR. O vyhlášení stavu kybernetického nebezpečí, který v souhrnu nesmí trvat déle než 30 dnů, by rozhodoval ředitel NBÚ. Není-li možné odvrátit ohrožení bezpečnosti v rámci stavu kybernetického nebezpečí, požádá ředitel NBÚ vládu o vyhlášení nouzového stavu.

Poslanci dnes v prvním čtení podpořili změnu v kontrole podnikání finančních institucí. Až doposud přitom likviditu, tedy ukazatel, který se zaměřuje na schopnost společnosti krátkodobě dostát svým závazkům v případě neočekávaných problémů, konkrétních poboček zahraničních bank kontrolovali zaměstnanci České národní banky. Podle nových opatření Evropské unie by tak měly konat všechny země, v nichž mají tyto zahraniční banky sídlo.

Sněmovna dnes také hladce schválila novelu, podle níž by výsledky voleb do Evropského parlamentu v Česku mohly být zveřejněny současně s ukončením hlasování v celé EU. Její souhlas musí stvrdit ještě Senát. Volební komise v Česku budou moci podle návrhu zahájit sčítání odevzdaných hlasovacích lístků již po ukončení hlasování na českém území, i když by v jiných členských státech Unie ještě byly volební místnosti otevřené.

Ministerstvo vnitra podle dnes schválené novely zřejmě získá zákonné právo zjišťovat v registru obyvatel data narození a státní příslušnost. Novou pravomoc má mít pro ověřování signatářů evropské občanské iniciativy. V ní mohou lidé předkládat Evropské komisi návrhy unijních pravidel.

O čem ještě poslanci jednali:

  • O novele usnadňující takzvanou přeshraniční péči. KSČM neuspěla s návrhem přidat do předlohy zrušení všech poplatků ve zdravotnictví. Vládní norma stanoví, že čeští občané budou mít stejně jako jiní občané EU možnost podstoupit plánovanou operaci v cizině. Zdravotní pojišťovna by ji uhradila v českých cenách. O souhlas by pojišťovnu až na výjimky žádat nemuseli.
  • Poslanci dohodli i na tom, že se vydají státní dluhopisy, jejichž celková hodnota bude 210 miliard korun. Právě tyto prostředky by měly sloužit na splacení těch dluhopisů, kterým končí platnost v letošním roce.
  • Vzali na vědomí i výroční zprávy o hospodaření České televize a Českého rozhlasu a stanovoval se rozpočet pro rok 2014 pro Státní potravinovou a hospodářskou inspekci.
  • Posunuli rozhodnutí o návrhu KSČM, podle nějž by se lidé měli v referendu vyjádřit ke zrušení církevních restitucí, na další zasedání.
  • Schválila novelu obalového zákona, který mimo jiné stanoví cíle pro recyklaci obalů pro následující roky. Oproti návrhu bývalé úřednické vlády je o něco zvýšila, ovšem ne o tolik, jak žádal výbor pro životní prostředí.