Recept na bolest v krku? Místo antibiotik česnekové mikroorganismy

Praha - Čeští vědci hledají řešení, jak se bránit proti bakteriím, na které postupem času přestala zabírat antibiotika. Na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze vsadili na chemické roboty vyzbrojené alicinem - účinnou látkou z česneku. Výhodou alicinu je nejen to, že je velice účinný, ale hubí i širokou paletu mikroorganismů. „Alicin nedá mikroorganismům příležitost, aby si vyvinuly rezistenci,“ poukázal František Štěpánek z Laboratoře chemické robotiky Vysoké školy chemicko-technologické na další výhodu využití nestabilních molekul alicinu.

Místo antibiotik česnekové mikroorganismy (zdroj: ČT24)

O dezinfekčních účincích česneku se ví již po staletí. „Česnek se používá v lidové medicíně nejen v Evropě, ale i třeba v Asii,“ dodal Štěpánek. Specifickou vlastností alicinu ale je, že jde o velmi nestabilní molekulu, není ji proto možné izolovat v čistém stavu a podávat třeba v tabletkách.

Právě proto je třeba látku vytvořit přímo na místě, kde má působit, k čemuž slouží právě chemické roboty. „Chemický robot je syntetický mikroorganismus, který má vlastnosti mikroorganismů přírodních, ale my ho dokážeme zvnějšku ovládat,“ uvedl Štěpánek.

V Brně využívají nanočástice selenu

Vědci z brněnské Mendelovy univerzity našli jiné možné řešení. Klíčem k úspěchu se jim staly nanočástice selenu, které mají silné antibakteriální účinky a mohou se tak stát alternativou antibiotik. „Zatím se zdá, že jsou selenové nanočástice zázračné, jak z hlediska jejich ničivého účinku na bakteriální kmeny, tak proto, že selen není toxický pro lidský organismus,“ uvedla výzkumná pracovnice Mendelovy univerzity Dagmar Chudobová.