Češi staví testovací vesmírný modul, podobný má jen NASA

Praha - První český testovací vesmírný modul se výrazně přiblížil dokončení. Týmu expertů a nadšenců se podařilo sehnat dost peněz, aby v projektu mohli pokračovat. Objekt bude pod vodou napodobovat dlouhé lety do kosmu a zkoumat během nich všechno možné - od psychického stavu tříčlenné posádky až po soběstačné pěstování potřebných plodin. Podobný cvičný modul pro astronauty má jen americká NASA.

Obytný modul původně českého projektu Hydronaut zatím existuje jen v podobě hrubé železné konstrukce. První ostrý ponor ale připravují hydronauti už na příští podzim, zřejmě proběhne na slapské přehradě. Tříčlenná posádka se musí vejít do prostoru o objemu jen 20 metrů krychlových. Členové mise už mají za sebou lékařské testy včetně simulovaného ponoru ve speciální komoře. Ještě před sestupem na dno přehrady na ně čeká týdenní simulace celé mise na suchu. 

Modul má 30 metrů pod vodou simulovat dlouhé kosmické lety. Měl by fungovat jako potapěčský zvon, což pokusným astronautům umožní i výstupy mimo modul. Kvůli nebezpečí dekompresní nemoci se ale nebudou moci jednoduše vynořit na hladinu, což má přispět k podobnému pocitu jako v kosmické lodi.

Autorem myšlenky a hybatelem projektu je Matyáš Šanda. O tom, že postaví testovací vesmírný modul, snil už od osmi let. Všechno platí ze svého a z náhodných příspěvků sympatizantů. O český modul už se zajímají v Německu i v Číně a hydronauti jednají i s Evropskou vesmírnou agenturou.

Hydronaut se příští rok možná ponoří do slapské přehrady (zdroj: ČT24)
Vydáno pod