Nečasová má v Praze tři byty, doma měla šperky za 10 milionů

Praha - Policisté u Jany Nečasové, dříve Nagyové, našli loni v létě šperky a další cennosti za deset milionů korun. Kriminalisté nyní podle Mladé fronty DNES vyšetřují, zda si úřednice mohla ze svých příjmů tak drahé šperky dovolit, nebo zda nepocházely z trestné činnosti. Podle deníku navíc Nečasová vlastní v Praze i tři byty za dalších deset milionů korun.

Kvůli drahým šperkům od značky Cartier policie minulý týden pátrala po účtech ve zlatnictví v pražské Pařížské ulici. Kriminalisté mají signály o tom, že šlo o dárky za sjednání schůzky s tehdejším premiérem Petrem Nečasem. Vyšetřovatelé pracují i s verzí, že dárky mohla dostávat od lobbisty Ivo Rittiga. Deník Právo už dříve uvedl, že účtenky od šperků a kabelek byly u tehdejšího šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula.

Byty platila Nečasová zčásti hypotékami a z prodeje nemovitostí v Karlových Varech. Poslední byt v pražských Modřanech si koupila v roce 2011 za necelých pět milionů korun. Sedm set tisíc platila ze svého. Deník upozorňuje, že nikdy nepodnikala, od roku 1996 pracovala jako zaměstnankyně ODS na Karlovarsku a později v hlavní kanceláři v Praze. Od roku 2006 pracovala s expremiérem Petrem Nečasem na ministerstvu práce a sociálních věcí a později šéfovala jeho kanceláři na Úřadu vlády. Média už dříve upozornila, že dostávala statisícové odměny, ne ale tolik, aby si mohla dovolit nákup nemovitostí a luxusního zboží.   

Byty a odměny Jany Nečasové

  • 26.6.2006: byt v Šimonově ulici v Řepích, cena 1 500 000, celé na hypotéku
  • 10.2.2010: byt 3+1 o rozloze 62,05 metrů čtverečních v Levského ulici v Modřanech - cena 2 950 000, ze svého platila 600 tisíc korun
  • 26.11.2011: byt 3+1 o rozloze 77,1 metrů čtverečních v ulici Generála Šišky v Modřanech - cena 4 900 000, hypotéka 4 166 166, ze svého platila přes 700 tisíc korun

Odměny Jany Nečasové coby šéfky Nečasovy kanceláře

  • v roce 2011 měla roční plat 998 280 korun a odměnu 1 220 000. V roce 2012 dostala ke stejnému platu odměnu 840 000 korun.

zdroj: MF Dnes

Hovor Janouška s Hrdličkou: "Ivo platil tu Janu, každý to věděl."

Jana Nečasová čelí obvinění z podplacení trojice bývalých poslanců za ODS a ze zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy tehdejší manželky Radky. Z podplácení v kauze takzvaných trafik pro exposlance je od minulého týdne stíhán i expremiér Petr Nečas.

Kriminalisté se k oběma případům dostali na základě prověřování podezření na údajnou zločineckou skupinu složenou z podnikatelů a lobbistů, která se prý dopouštěla korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz. Při odposlechu Romana Janouška, Tomáše Hrdličky a Ivo Rittiga narazili na to, jak mluví o tom, že něco zařídí jistá „Jana či žena z okolí předsedy vlády“. V hovoru Janouška s Hrdličkou prý slyšeli například věty o tom, že „Ivo platil tu Janu, každý to věděl (…), Nagyové kabelky, co si budeme říkat, že jo…“.

Vydáno pod