E-recepty od roku 2015 povinné nebudou, papírové přežijí

Praha - Elektronické recepty, které měly být od roku 2015 povinné a nahradit dosavadní papírové recepty, fungovat nezačnou. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce podle Mladé fronty DNES tuto povinnost zcela zrušit, nebo alespoň účinnost zákona o několik let odsunout. Šéf resortu tvrdí, že by se kvůli e-receptům musel vybudovat drahý informační systém, který se navíc nedá v daném termínu připravit.

„Já jsem vůbec nepochopil, co to vlastně má přinést. Kromě toho, že Státní ústav pro kontrolu léčiv by si jistě zdůvodnil, proč si má vybudovat poměrně robustní a drahý informační systém,“ řekl deníku ministr. Ústav na zajištění provozu systému vypsal zakázku na 120 milionů korun. Podle Němečka se ale systém nedá ani v termínu připravit.

Němeček žádné velké výhody e-receptu nevidí

Podle Němečka nemá elektronický recept kromě náhrady papíru počítačovými daty žádné jiné výhody. Už dnes se podle něj shromažďují data o tom, jaké léky pacient dostal, jen se prý nevyužívají. Předkladatelé novely z řad tehdejší koalice si loni od povinných elektronických receptů slibovali úspory až dvě miliardy korun ročně. Měly podle nich také zmizet falešné recepty.

E-recept mohou lékaři po dohodě s pacientem vydávat již několik let

Novelu zákona o léčivech, která povinnost psát elektronické recepty od příštího roku pro lékaře a lékárníky zavádí, podepsal loni v březnu tehdejší prezident Václav Klaus. Elektronický recept ovšem mohou lékaři vystavovat po dohodě s pacientem už několik let. Drtivá většina receptů je přesto stále papírová.