Česko je na uprchlíky z Ukrajiny připraveno, pomoc nabízí i univerzity

Praha - Česká republika je v případě potřeby připravena přijmout stovky uprchlíků z Ukrajiny, uvedl to premiér Bohuslav Sobotka. Zatím ale zvýšení počtu žadatelů o azyl Česko neeviduje. Pomoc nabízí také vysoké školy. Karlova univerzita nabídne ukrajinským studentům možnost dokončit svá studia v Praze prostřednictvím Stipendia Václava Havla. Podobnou pomoc přislíbila i Univerzita Palackého v Olomouci. Krvavé střety v Kyjevě a krize v celé zemi zvedly v Česku vlnu solidarity. Lidé organizují protesty a také sbírky potřebných věcí. Neziskové organizace i jednotlivci vybírají peníze, léky nebo oblečení. Do oblasti míří i Lékaři bez hranic.

Pokud by se situace na Ukrajině nezklidnila či dále vyhrocovala, je Sobotka připraven svolat Bezpečnostní radu státu. Sobotka proto uvítal informace o uzavření dohody mezi ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozičními předáky. „Dokážu si představit, že radikálové na obou stranách s plánem spokojení nejsou, ale podle mě dává šanci, aby se rozhodlo ve volbách a aby se nerozhodovalo na ulicích,“ konstatoval premiér. Povinná víza pro Ukrajince zatím ministerstvo vnitra rušit nechce, jedná ale s těmi, kterým v těchto dnech končí trvalý pobyt v Česku.

Česko by mohlo pomoci i s léčbou lidí, kteří byli při protestech zraněni. Organizace Člověk v tísni na místo vypravila pětičlenný tým, jenž pomůže lékařům a vybere zraněné, kteří by mohli potřebovat ošetření v Česku. O peníze na jejich převoz chce ministerstvo vnitra požádat vládu ve středu. Vedení hlavního města se rozhodlo poskytnout občanům Ukrajiny materiální a technickou pomoc. Zároveň umožní zraněným léčit se v pražských nemocnicích. Na příjem pacientů je v případě nutnosti připravena například Ústřední vojenská nemocnice.

Česká pomoc Ukrajině (zdroj: ČT24)

Karlova univerzita přijme až dvacet studentů

„Předpokládáme přijetí deseti až dvaceti studentů, případně i více. Vše bude záležet na aktuálních okolnostech,“ uvedl Petr Podzimek z univerzity. Nabídka se ale týká pouze těch studentů, kteří byli postiženi přímou perzekucí na Ukrajině. Nástup do studijních programů UK předpokládá co nejdříve. Univerzita zároveň odsoudila násilí, při němž v posledních dnech zemřely desítky osob. „Použité praktiky jsou naprosto neslučitelné se základními hodnotami evropské civilizace. Apelujeme proto na politické řešení současné krize,“ uvedla v prohlášení.

Také olomoucká vysoká škola by chtěla od příštího semestru nabídnout studentům z Ukrajiny desítku míst podpořených stipendii. Pravidla humanitárního stipendijního programu chce vedení univerzity zveřejnit v nejbližších dnech. Podpora má být také cílena především na ty, kteří jsou současnou situací poškozeni.

Sbírkové účty

  • Charita ČR: 55660022/0800, variabilní symbol 104
  • Veřejná sbírka ukrajinských iniciativ - „SOS - Pomozte lidem na Euromaidanu přežít a podpořte je v jejich odhodlání“: 2000537915/2010

Solidaritu všem, „kteří na Ukrajině volají po demokracii a dialogu“, dnes vyjádřil také Institut umění - Divadelní ústav. „Současně dnes 21. února 2014 vyzýváme všechna česká divadla k uctění obětí minutou ticha před představením,“ uvedla Judita Hoffmanová z ústavu.

Na víkend se chystá dobročinný koncert, vystoupí Sunflower Caravan nebo Zrní

Na Hradčanském náměstí v Praze se odpoledne opět sešlo asi 25 Ukrajinců. Na tichém shromáždění požadovali odstoupení prezidenta Viktora Janukovyče. Navzdory posledním zprávám z Kyjeva, ve kterých představitelé Ukrajiny i opozice oznámili dohodu, ale protestující zůstali skeptičtí. „Nevěříme Janukovyčovi ani opozici. Lídři opozice mají také svůj byznys,“ řekla Anna Rosushanová. Vládu by podle ní měl převzít „někdo z lidu“.

Další protestní akce se plánují na víkend. V sobotu se koná v 17:30 v přístavišti Pražské paroplavby na Kampě akce Amnesty International s názvem Světlo pro Ukrajinu. Účastníci podle organizátorů ze zapálených svíček vytvoří vzkaz lidem na Ukrajině. V 18:00 vypluje loď ozdobená svíčkami na Vltavu. V neděli se pak Ukrajinci sejdou u sochy sv. Václava na Václavském náměstí, pořadatelé očekávají účast stovek demonstrantů. Odpoledne se na náměstí Republiky uskuteční dobročinný koncert Praha pro Kyjev, na jehož pořádání se podílí i magistrát. Vystoupí mimo jiné skupiny Dva, Circus Ponorka, Portless, Sunflower Caravan nebo Zrní.

Ukrajina nyní prožívá nejhorší krizi od roku 1991. Země má za sebou několik krvavých dnů s desítkami mrtvých a raněných. Od čtvrtka v Kyjevě vyjednávali ministři zahraničí Německa, Polska a Francie. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes podepsal dohodu s opozicí s tím, že vypíše předčasné prezidentské volby a bude souhlasit s návratem ke znění ústavy z roku 2004, tedy s omezením prezidentských pravomocí.

Podle bývalého prezidenta Václava Klause je ale otázkou, jestli předčasné volby vůbec vyřeší zásadní problém Ukrajiny: „Postavit Ukrajinu před volbu – Východ nebo Západ, znamená ji rozbít. To se, zdá se, bohužel děje.“

Vydáno pod