Sobotka: ANO v Praze začali ovládat lidé napojení na kmotry

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se tvrdě vyjádřil na adresu hnutí ANO - jeho pražskou organizaci prý začali ovládat bývalí zkompromitovaní členové ODS a TOP 09 napojení na kmotry. Podle Sobotky se ANO v budoucnu rozpadne. Šéf partaje Andrej Babiš připustil, že ANO má v Praze problémy, podle něj ale do strany nalezli „bezvýznamní členové“, nikoliv kmotři. Babiš to řekl serveru Novinky.cz.

Sobotku k reakci vedly personální změny ve vedení pražské organizace ANO. Jeho šéfkou se stala Radmila Kleslová, ještě dodenávna členka ČSSD. „Pokud vím, paní Kleslová s panem Babišem v minulosti dlouhodobě odborně spolupracovala, a tak není překvapení, že ji požádal o pomoc v situaci, kdy mu pražské ANO začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS či TOP 09, spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta,“ uvedl na adresu svého koaličního partnera Sobotka.

Babiš kontruje - Hulinským či Pochem

„Je pravda, že v hlavním městě se stali členy našeho hnutí někteří příznivci Jana Bürgermeistera a Pavla Béma za řízení bývalé pražské předsedkyně Soni Tománkové. Tím, že jsme demokratické hnutí, tak do toho centrála nezasahovala, ale teď se z toho stal problém, který budeme řešit,“ řekl Novinkám Babiš.

„Ti lidé, kteří k nám nalezli, jsou jen bývalí bezvýznamní členové ODS a TOP 09, to nejsou žádní kmotři. Ti skuteční kmotři, kteří finančně zatížili Prahu a byli jedna parta s Bémem, jsou teď za ČSSD náměstci na školství jako pan Hulinský nebo kandidují za soc. dem. do europarlamentu jako pan Poche,“ doplnil Babiš. 

Kleslovou zvolili jednomyslně

První místopředsedkyně strany Věra Jourová se za novou šéfku pražské organizace postavila. Do funkce prý byla zvolena jednomyslně. „Má zkušenost z komunální politiky a z politiky jako takové. Měla by se zabývat především organizačními věcmi a  stabilizací velké pražské organizace,“ reagovala Jourová. „Naprosto odmítám jakékoliv spekulace o tom, že by do hnutí infiltrovaly nějaké živly nebo osoby s temnou minulostí,“ dodala. 

Spor o "kmotry" tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Kleslová se k celé záležitosti nechtěla příliš vyjadřovat. Slovní přestřelku mezi Sobotkou a Babišem označila za nedorozumění. „Nechci spory dále jitřit, myslím, že se nedorozumění vyjasní,“ řekla. Dodala, že lidé s pochybnou minulostí již z ANO odešli. Jako příklad uvedla bývalého člena ODS Marcela Rückla.

Kleslová své členství v sociální demokracii ukončila 14. února a do ANO vstoupila o den později. „V ČSSD ale podobné přestupy moc rádi nevidíme, takže až ANO splní svou historickou úlohu a v budoucnosti se rozpadne, bude to mít paní Kleslová s návratem do ČSSD těžké,“ prohlásil Sobotka.

  • Sobotkova slova o kmotrech se nelíbí ani pražské TOP 09. „Jsou to právě politici TOP 09, kteří se snaží na magistrátu bojovat s pozůstatky kmotrovských manýrů,“ prohlásil šéf pražské TOP 09 Jiří Vávra. Po Sobotkovi chce, aby výrok vzal zpět a omluvil se. A pražská ODS se ústy svého předsedy Filipa Humplíka zase vyjádřila k Babišovi: ANO si prý angažováním Kleslové vstřelilo vlastní gól, jelikož je „součástí té nejzkompromitovanější pražské politické scény“ v Praze 10, kterou lze označit za „líheň politických podnikatelů“, a zároveň Hulinského dlouholetá spolupracovnice. Na radnici Prahy 10 se dnes kvůli Kleslové měnila koalice, v níž je nově i hnutí ANO. O změnách na radnici desáté městské části čtěte zde.