Semelové hrozí za výroky v Hyde Parku trestní oznámení

Brno - Poslankyni Martě Semelové (KSČM) hrozí trestní stíhání za její výroky v pořadu Hyde Park ČT24, kdy se vyjadřovala například k justiční vraždě Milady Horákové nebo invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Trestní oznámení podal starosta městské části Brno-Starý Lískovec Vladan Krásný a Dušan Makovský z iniciativy ProtiAlt. Městské státní zastupitelství v Brně už oznámení přijalo.

Semelová v interaktivním diskuzním pořadu například pochybovala, že přiznání Horákové před soudem byla vynucená. K srpnovým událostem pak poslankyně uvedla, že by je rozhodně nenazvala okupací. „Já bych to nazvala internacionální pomocí, která ale nám jako komunistické straně přinesla do budoucna mnohé problémy s tím, jak se lidé dívali na komunistické hnutí,“ myslí si poslankyně.

Semelová: Popravená Milada Horáková se ke všemu přiznala

Co na tom, že je dnes jasné, že šlo o vynucené přiznání. Semelová i poté, co má přístup k široké škále archivních informací, stále pochybuje. Ale Semelová není mezi komunisty sama, exposlanec Václav Exner jí dává v zásadě za pravdu: „Horáková nejen při tom samotném procesu, ale i předtím se zcela jasně vyjadřovala v tom směru, že spolupracuje na tom, aby vláda, která byla v té době, byla svržena,“ tvrdil Exner pro pořad 168 hodin. 

Co dalšího během zmíněného pořadu zaznělo, si přečtěte i zhlédněte ZDE:

Podle státního zástupce a mluvčího zastupitelství Jana Petráska má nejspíš jednání Semelové trestně právní relevanci. „Do konce týdne se tedy rozhodnu, zda případ postoupím policii. Zatím se k této možnosti přikláním,“ sdělil Petrásek.

„Marta Semelová svým vystoupením a výroky zpochybňovala a bagatelizovala zločiny spáchané komunistickým režimem na svých odpůrcích. Stejně tak zpochybňovala všeobecné oběti komunistických režimů a odmítala srovnání s oběťmi nacismu,“ ohradil se Krásný.

Podle Petráska by jednání mohlo naplnit skutkovou podstatu trestného činu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Zákon za něj ukládá až pětileté odnětí svobody. V případě, že tak někdo učiní prostřednictvím tisku, filmu, rozhlasu, televize nebo veřejně přístupné počítačové sítě a podobným způsobem, je ohrožený trestní sazbou až deset let odnětí svobody.

Tůma: Výroky Semelové jsou nehorázné

„Samozřejmě víme, jakým způsobem ty soudy byly připravovány, jaký způsob nátlaku psychického a v některých případech i fyzického byl užíván, čili komentovat tímto způsobem justiční vraždu Milady Horákové je naprostá nehoráznost a nesmysl,“ říká k názoru Semelové ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR historik Oldřich Tůma.

„To jsou klišé, která slyšíme od komunistů znova a znova,“ myslí si o výrocích Marty Semelové na adresu Milady Horákové ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Oldřich Tůma. „Byl to propagandistický proces, který měl odstrašit od eventuální činnosti proti režimu lidi, kteří s ním nesouhlasili,“ dodal. „Milada Horáková se ničeho, co by ani podle tehdejšího práva mohlo být souzeno, nedopustila,“ uzavřel historik.

„Milada Horáková byla politička a občanka, která chtěla bránit parlamentní demokracii a občanská práva a svobody. Jako k historickému symbolu a k hodnotám, které reprezentuje, se k ní mohou hlásit strany pravicové i levicové. Kdyby byla komunistická strana tak demokratickou stranou, jak někdy říká, tak by se k ní hlásila také,“ je přesvědčen Tůma.

Vydáno pod