V budově soudu je bomba, hlásil anonym během líčení s Rathem

Praha – Pražský krajský soud musel krátce před jedenáctou hodinou dopolední přerušit hlavní líčení v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a také dalších několik jednání. Anonym totiž nahlásil bombu v budově. Došlo k evakuaci přítomných a pyrotechnik se jal prohledávat s kolegy policisty soudní budovu. K plánovanému provozu se instituce vrátila půl hodiny po poledni.

Policie přijala informaci o nahlášení bomby v soudní budově v 10:40. Na místo dorazily policejní vozy a hasiči. Objekt muselo opustit několik desítek lidí, vedle zaměstnanců soudu i účastníci jednání. Soudce Robert Pacovský přerušil projednávání Rathovy kauzy minimálně do 14 hodin.

V případu dnes vyslechl dva svědky, kteří působili jako stavbyvedoucí. Obecně popisovali svou práci a systém kontroly stavebních prací. Soudce také přečetl několik listinných důkazů. Vše se týkalo zejména opravy zámku v Buštěhradu, kterou podle obžaloby provázela korupce. Tendr byl údajně předem domluvený pro firmu Konstruktiva Branko za úplatek.

Bývalý středočeský hejtman Rath obvinění odmítá. Podle něj ve spisu chybí řada dokumentů dokazujících postupy při smlouvách, které prý byly v pořádku. Již dříve uvedl, že obchodní soutěže nebylo možné ovlivnit, jak tvrdí obžaloba. Policie podle jeho názoru manipulovala s důkazy a nezjišťovala všechny skutečnosti.