Péči o zraněné Ukrajince komplikuje chybějící dokumentace

Praha - Zranění demonstranti z Ukrajiny už mají za sebou první vyšetření v českých nemocnicích. Všichni jsou ve stabilizovaném stavu. Ve Všeobecné fakultní nemocnici proběhla operace čtyř vážně zraněných, pátého čeká zákrok příští týden. Ve vojenské nemocnici plánují lékaři operace o víkendu. V Motole, Střešovicích a Všeobecné fakultní nemocnici přijali celkem 27 lidí, které do Prahy dopravily dva armádní speciály. Podle motolského chirurga Roberta Lischkeho situaci komplikuje skutečnost, že lékaři nemají k dispozici dokumentaci nových pacientů.

Ve všeobecné nemocnici přijala chirurgická klinika šest a stomatochirurgická dva pacienty. „Všichni jsou stabilizovaní, nikdo není v ohrožení života. Většina je na pozorování, případná operace by u nich byla až počátkem příštího týdne. Na sál už dnes šli čtyři lidé, a to na chirurgické klinice jeden s otevřenou zlomeninou holeně a druhý se střelným zraněním dolní končetiny. Na klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie jeden se zlomenou spodní čelistí a jeden se zlomeninou očnice,“ konstatoval mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Filip Brož.

Co mají ukrajinští pacienti za sebou, se dá odhadovat jen z jejich ran

Do motolské nemocnice zamířilo rovnou z letiště 11 zraněných lidí z Ukrajiny. Nikdo z nich není v bezprostředním ohrožení života, proto se přes noc v nemocnici odehrávala různá vyšetření. „Rozhodně nejsou v kritickém stavu, během noci bylo možné je poměrně v klidu vyšetřovat,“ řekl dopoledne pro ČT přednosta motolské chirurgie Robert Lischke. Na jeho oddělení jsou čtyři pacienti s poraněními hrudníku a břicha. Výraznou komplikaci pro lékaře představuje chybějící dokumentace. „Jen podle typu ran můžeme odhadovat, jakou operaci už podstoupili,“ postěžoval si chirurg.

O tom, že se má nemocnice připravit na příjem pacientů, se podle ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka dozvědělo zařízení s dvoudenním předstihem od ministerstva zdravotnictví. O žádných dalších pacientech z nepokoji zmítané země v současnosti informaci nemá. Celá večerní akce převozu zraněných trvala zhruba dvě hodiny.

První letadlo se zraněnými Ukrajinci přistálo v Praze
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Dva speciály české armády přistály na pražském letišti ve Kbelích ve čtvrtek večer s 27 Ukrajinci, kteří utrpěli zranění při nedávných střetech demonstrantů s bezpečnostními silami v ukrajinské metropoli. U většiny převažují střelná zranění a zlomeniny. Nejmladšímu ze zraněných je 17 let a hrozí mu amputace nohy.

Ukrajinské zdravotnictví je katastrofa, získat dokumentaci není snadné

Pracovníci Člověka v tísni, kteří organizovali naložení a převoz zraněných Ukrajinců do ČR, si v chaotické situaci po ukončení bojů museli najít lidi ze seznamu sami. Někteří ranění se podle vedoucího humanitární pomoci Iva Dokoupila (Člověk v tísni) z obavy před zatčením skrývali po různých bytech. „Definitivní seznam vznikal včera před odletem, protože se ta situace dynamicky vyvíjela. Někteří odpadali, někteří se chtěli přidat, neustále se to vyvíjelo,“ přiblížil Ivo Dokoupil.

Seznam obsahoval včera před odletem 60 jmen, 27 lidí již českými speciály odletělo včera, s dalším letem počítá Člověk v tísni příští týden. „Začátkem příštího týdne, a takové informace máme z ministerstva, by se měl vypravit do Kyjeva další speciál,“ uvedl Ivo Dokoupil pro ČT.

Podle něj bylo velice obtížné získat dokumentaci pacientů, ukrajinské zdravotnictví označil za katastrofické. Připodobnil ho ke zdravotnictví u nás před 30 lety – finančně podhodnocené s obtížně dostupnou lékařskou pomocí. České zdravotnictví může zraněným utrpení výrazně zmírnit, soudí šéf humanitárních pracovníků na Ukrajině.

Vydáno pod