Víkend bude ve znamení jara, sbohem zimě ale ještě nedaly hory

Praha – První jarní víkend bude sice teplý, zato pořádně pošmourný a deštivý, v těch nejvyšších polohách by mohlo i zasněžit. Právě sníh je přitom tím, co letos vlekařům i milovníkům lyžování zásadně chybělo. Provozovatelé lyžařských areálů už vyčíslují škody, přesto si v těch větších ještě zalyžujete. S příliš kvalitním sněhem ale nepočítejte, běžkařské stopy jsou pak téměř nesjízdné. Koho hory nelákají, může tento víkend oslavit příchod jara na některé z masopustních veselic, nebo vyrazit na Matějskou pouť, jejíž letošní ročník začne v sobotu na pražském Výstavišti.

Tento víkend vrcholí doba masopustu. Třídenní svátek můžou lidé slavit v období po Třech králích až do Velikonoc, přesněji do Popeleční středy, která letos připadá na 5. března. Už tradičně se masopust v Česku nese v duchu oslav, průvodů masek a hojnosti. Je tomu tak hlavně proto, že předchází čtyřicetidennímu půstu. Tento víkend si můžete masopustní veselí užít třeba v pražském Toulcově dvoře, masopustní průvod ale chystají například také v Příbrazi na Jindřichohradecku, v Lounech se pak letošní oslava masopustu uskuteční v úterý odpoledne.

Koho nelákají masky ani tradice, ale dává přednost adrenalinu, může vyrazit na Matějskou pouť na pražské Výstaviště, kde letos čeká 120 atrakcí, mezi nimi tři desítky zařízení pro malé děti do deseti let, ale i horská dráha, nebo tradiční atrakce, jako je lochneska, střelnice či ruské kolo.

Na horách se lyžovat ještě dá, musíte ale počítat s nekvalitním sněhem

Navzdory jarním teplotám zhoršujícím kvalitu sněhu se ve většině skiareálů v Česku stále ještě lyžuje. Otevřena jsou velká zimní střediska, která se snaží využít vyšší návštěvnosti o jarních prázdninách, některá menší centra však již sezonu vzdala. Ještě hůře jsou na tom běžkaři, kteří takřka nemají kde lyžovat.

Z Krkonoš hlásí před víkendem ideální podmínky Špindlerův Mlýn nebo Černá hora. Podle Petra Hynka ze SkiResortu Černá hora - Pec by kvalitní lyžování mohlo vydržet ještě týden až 14 dní. Částečně v provozu jsou i některé menší areály, například v Prkenném Dole v Žacléři. Lyžuje se také v Orlických horách, třeba v Deštném je 25 centimetrů sněhu. Kvalitní lyžování slibují i svahy Jizerských hor, třeba areál Černá Říčka v Desné.

Lyžuje se i ve většině areálů v Jeseníkách, ale na těžkém mokrém firnu. Místy jsou sjezdovky vydřené. Nejlepší podmínky má Ovčárna, kde se lyžuje jen na přírodním sněhu. Minimálně týden se bude ještě lyžovat v beskydských skiareálech. Stále se lyžuje v Mostech u Jablunkova, Bílé, Mezivodí, na Kohútce, Razule, Kyčerce či Stupavě.

Přijatelné podmínky nabízejí krušnohorská střediska. V Klínovci je otevřeno přes devět kilometrů sjezdovek. Na Božím Daru se mohou lyžaři vydat do areálů Neklid a Novako, otevřeno má i Plešivec. Jarní teploty ztěžují lyžování i na Šumavě. V provozu jsou Lipno, Zadov, Kvilda, Horní Vltavice, Frymburk, ale také Železná Ruda či Kašperské hory. Na Špičáku je otevřena už jen Spodní Šance.

Letošní sezona byla pro vlekaře tragická

Jako o propadáku mluví majitelé skiareálů o letošní zimní sezoně. „Letošní sezona je totální propadák,“ potvrdil ředitel Ski parku Gruň Staré Hamry Kemal Rušitovič. Kvůli extrémně teplému počasí a nedostatku sněhu prodělali miliony. Ztrátu budou dorovnávat minimálně další čtyři roky. Jako tragickou označují zimní sezonu i provozovatelé bílých stop. Podle starostů jsou ztráty kvůli poklesu běžkařů miliónové. Jinak na tom nejsou ale ani provozovatelé ubytování nebo restaurací. „Minimálně čtyřicet, padesát procent je dole,“ potvrdil ztrátu majitel Ski-Bike Apartments Samoty Jaroslav Lučan.