Tým policistů odletěl do Egypta, i kvůli smrti dvou Češek

Ostrava - Šestičlenný tým policistů policejního prezidia a moravskoslezských kriminalistů odletěl do Egypta. Mají za úkol navázat spolupráci s egyptskou policií. Jednat budou také o vyšetřování smrti dvou Češek z loňského léta. V souvislosti s ní policie obvinila Petra Kramného.

V africké zemi se skupina zdrží přibližně týden. „S Egyptem dosud nemá Česká republika uzavřenou dohodu o policejní spolupráci. Cílem týmu je tedy spolupráci navázat,“ vysvětlil ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Kriminalisté se podle něj ale budou ptát i na poznatky, které egyptské úřady shromáždily od loňského léta během vyšetřování úmrtí mladé ženy a její dcery. „Pokud touto operativní formou získají nějaké informace, potřebné materiály si vyžádáme oficiální cestou právní pomoci,“ uvedl.

Podle Kužela na této cestě ale neleží váha trestního řízení, které policisté v Česku vedou proti Kramnému. „Kriminalisté i já jsme stále přesvědčeni, že materiály dosud shromážděné v Česku byly dostatečné pro sdělení obvinění. Dostatečné byly i pro soud, který pětatřicetiletého muže z Karviné vzal do vazby,“ řekl Kužel.

Šestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera z Karviné zemřely v Egyptě loni v hotelu v Hurgadě. Údajně na následky otravy. Egyptská policie podezřívala z jejich smrti Kramného a až do října musel zůstat v Egyptě. Kramný vinu od začátku odmítá.

Vydáno pod