Po loňských volbách výrazně stoupla důvěra ve vládu i sněmovnu

Praha – Po říjnových volbách do sněmovny výrazně stoupla důvěra lidí ve vládu i poslaneckou sněmovnu, ukázal průzkum STEM. Členům nového kabinetu věří 47 procent a Sněmovně 40 procent lidí. Důvěra v Senát pak vystoupala na nejvyšší hodnotu za posledních devět let. Češi i nadále nejvíce důvěřují prezidentovi, v porovnání s loňským zářím však jeho důvěra poklesla.

Loni v září věřilo podle STEMu vládě 28 procent lidí a poslanecké sněmovně jen 20 procent. Po říjnových volbách se tak důvěra výrazně zvýšila. „Podobně jako po volbách v roce 2006 a 2010 tedy nově obsazená Sněmovna a vláda vyvolávají u veřejnosti naději a pozitivní očekávání. Až další výzkum může ukázat, zda si tuto míru důvěry udrží a nebudou opakovat 'osud' předchozích Sněmoven a vlád, jejichž důvěryhodnost se následně vždy propadla,“ uvedli autoři průzkumu. 

Členům nové vlády podle očekávání výrazně častěji důvěřují stoupenci stran ANO, ČSSD a KDU-ČSL, které tvoří koalici. Mezi příznivci Úsvitu, KSČM a ODS vyjadřuje důvěru vládě asi 40 procent, u stoupenců TOP 09 je to asi 25 procent. Poslanecké sněmovně důvěřují nejčastěji sympatizanti lidovců a ANO. „Poněkud překvapivě Sněmovně věří necelá polovina příznivců ČSSD, což pravděpodobně odráží jistý pocit nespokojenosti s volebními výsledky u části sociálnědemokratických voličů,“ uvedl STEM. 

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana klesla ze zářijových 59 procent na únorových 51 procent. To je výrazně méně, než kolik lidí věřilo Václavu Klausovi na začátku jeho mandátu. Prezidentovi častěji důvěřují lidé starší 60 let. Míra důvěry v prezidenta je také vyšší u lidí levicově orientovaných, stoupenců ČSSD a KSČM a příznivců KDU-ČSL a ANO. 

Podíl lidí důvěřujících Senátu stoupl od září do února jen mírně, ze 33 na 36 procent dotázaných. Ze srovnání průzkumů STEM ale vyplývá, že na počátku letošního roku byla důvěra v Senát nejvyšší od února 2005.  

Průzkum proběhl mezi 5. a 12. únorem letošního roku a zúčastnilo se ho 1102 lidí starších 18 let.