Na nabídku výkupného únosci nereagovali, pátrání po Aničce pokračuje

Praha - Na sobotní výzvu otce pohřešované devítileté Anny Janatkové z Prahy, který nabídl případným únoscům 3,5 milionu korun, pokud dívku do dnešního poledne propustí na svobodu, dosud podle mluvčí pražské policie Andrey Zoulové nikdo nezareagoval. Pátrání po děvčeti, které policisté hledají už od středy, tak pokračuje. Oblast pražské Troje, kde byla dívka cestou ze školy naposledy spatřena, podle Zoulové od rána opět prohledávají kynologové ze Slovenska se speciálně vycvičenými psy.

Policisté při zatím bezvýsledném pátrání prověřují všechny možné verze včetně únosu. Miloš Janatka, otec dívky, se se svou výzvou obrátil na možné únosce v sobotních zprávách televize Nova. Zoulová v reakci na to odmítla možnost, že vyšetřovatelé dávají přednost verzi únosu. „Je to jedna z verzí, žádnou z verzí neupřednostňujeme,“ uvedla.

I dnes podle Zoulové zůstává nasazení policistů při pátrání maximální. Dívku nehledají pouze v Praze, ale po celé zemi. Informace o pohřešované Anně navíc předali do Schengenského informačního systému i Interpolu. Zvláštní opatření podle Zoulové přijala i cizinecká policie na letištích. Policie podle mluvčí při vyhledávací akci spolupracuje s řadou odborníků z nejrůznějších oborů, například s psychology. Do pátrání se zapojují i dobrovolníci z řad veřejnosti.

Důležitá fakta:

Dívka měří asi 120 centimetrů a má blond vlasy. Na sobě měla tmavě šedou zimní bundu, mohla být ale oblečena jen v červeném svetru s tříčtvrtečním rukávem. Pod ním měla žluté triko s krátkým rukávem. Na sobě také zřejmě měla fialovočernou šálu, dále tmavě modré džíny s červenobílým páskem a fialovou čepici s kšiltem. Obuty měla černé boty. Aničku rodiče pohřešují od středeční 13. hodiny. Ze školy šla obvyklou trasou společně se spolužačkami. V ulici Pod Písečnou se ale rozdělily a poté už dívku nikdo neviděl. V Troji se pouze našel její batoh a láhev s pitím.

Vedení základní školy Na Šutce, kterou pohřešovaná dívka navštěvovala, už ve čtvrtek na webových stránkách varovalo děti před cestou přes místo, kde se dítě ztratilo a které kriminalisté označili za nebezpečné. Právě do těchto míst, do improvizovaných příbytků i do rekreačních chat, které bývají v zimě opuštěny, se totiž na zimu stahují lidé bez domova a narkomani.

Chronologie událostí:

13. října - Ve večerních hodinách zveřejnila policie informaci o pohřešované dívce. Do pátrání se zapojily desítky policistů. Poblíž místa, kde se dívka kolem 13:00 rozloučila se spolužačkami, nalezli policisté její batoh a několik metrů od něj také láhev s pitím.

14. října - V Troji od ranních hodin pokračovalo pátrání. Na místě byla stovka policistů s psovody i policisté na koních, kteří prověřovali svědectví lidí z okolí. Ve 14:00 na místo vzlétl policejní vrtulník s kamerou. O dvě hodiny později policisté ukončili pátrací akci, pátrání dále pokračovalo prověřováním informací. Policie nadále pátrala po celé České republice včetně příhraničních oblastí, prověřovala i možnost únosu. Kriminalisté převezli k výslechu dva dělníky, kteří pracovali v jedné z rekonstruovaných vil v Troji. Policejní mluvčí nepotvrdila informaci, že batoh a další osobní věci pohřešované dívky byly schovány v nepřístupné zahradě a navíc zakryté. V nočních hodinách policie znovu prohledala okolí Troje.

15. října - Pátrací akce pokračovala jak v Troji, tak i na celém území ČR. Podle informací deníku Blesk vyšetřovatelé také údajně vyslýchali muže, který má v Troji chatu. Šlo o důchodce a bývalého pracovníka Českých drah, který před lety spáchal sexuální zločin na dítěti.

16. října - Do pátrací akce po pohřešované dívce se zapojili kynologové ze Slovenska se speciálně vycvičenými psy. Policisté po dívce opět pátrali celý den po celé zemi. Informace o pohřešované Anně navíc předali do Schengenského informačního systému i Interpolu. Zvláštní opatření přijala i cizinecká policie na letištích. V 19:30 otec pohřešované dívky nabídl v televizi Nova případným únoscům 3,5 milionu korun, když jeho dceru propustí do 12:00 následujícího dne.

17. října - Policie po 12:00 oznámila, že na výzvu otce pohřešované dívky, který nabídl případným únoscům 3,5 milionu korun za její propuštění, nikdo nezareagoval. Oblast Troje od rána opět prohledávají slovenští kynologové.

Anna Janatková - policie pátrá po pohřešované dívce, která se ztratila 13. října 2010 v Praze 8 - Troji
Zdroj: ČT24
Vydáno pod