Rodiče zanedbávají kontroly u zubaře, skoro polovina dětí má kazy

Praha - Prevenci dodržuje pouze 40 procent předškoláků a téměř každé druhé dítě má minimálně jeden kaz. Data by podle lékařů byla úplně jiná, kdyby rodiče více dbali na doporučení a s potomky chodili k zubaři už v prvním roce. Problém je ale i na druhé straně. Stomatologů specializovaných na dětské pacienty je totiž málo a ostatní zubaři děti mnohdy nepřijmou.

Do zubařského křesla by děti měly zamířit už v prvním roce života. „Rodičům se vysvětlí, jak dělat hygienu, pitný režim, co škodí zoubkům,“ říká Taťjana Dostálová, primářka Stomatologické kliniky dětí a dospělých FN Motol. Pokud jsou zuby batolete bez problémů, prohlídka zabere zhruba pět minut. Další následuje za půl roku. Prevence od jednoho roku je podle lékařů zásadní i proto, že jakýkoliv problém pak dokážou řešit včas a prvním kazům včas předejít. Jenže ne všichni rodiče jsou tak pečliví.

Nejvíce zubařů chybí ve Středočeském kraji

Problém ale nemusí být jen v rodičích. Kvalifikaci na péči o dětské pacienty má sice každý stomatolog, ne každý ale děti přijímá. „Samozřejmě nás trápí, že nemáme dostupné kvalitní dětské ordinace stomatologů,“ uvedla Hana Cabrnochová, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů. „Já si nemyslím, že by ta situace byla až tak špatná,“ oponuje Pavel Chrz, prezident České stomatologické komory. Ze sedmi a půl tisíce zubařů jich nejvíce chybí ve Středočeském kraji. Na jednoho lékaře tam připadá přes dva tisíce pacientů.
Naopak nejlépe je na tom Praha s necelými devíti sty pacienty.

Události: Specializovaných dětských zubařů je nedostatek (zdroj: ČT24)