Mezi kandidáty na ředitele ÚSTR zatím vítězí Blaiveová

Praha - Po druhém kole výběrového řízení na ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) získala nejvíce bodů bývalá členka vědecké rady, francouzská historička Muriel Blaiveová. V jejím závěsu se drží bývalý ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra. O post nového ředitele aktuálně bojuje pět uchazečů. Vítězné jméno by mělo být známo do konce dubna.

Podle hodnocení výběrové komise získala Blaiveová 50,88 bodu, bývalý přechodný ředitel ÚSTR a nynější první náměstek Zdeněk Hazdra 50,04 bodu, někdejší šéf vědecké rady ÚSTR Adrian Portmann von Arburg 44,95 bodu, bývalý vedoucí oddělení vydávání osvědčení protikomunistickým bojovníkům na ministerstvu obrany Viktor Meca 20,04 bodu a bývalý kontrolor Nejvyššího kontrolního úřadu Karel Světnička 3,18 bodu.

Muriel Blaiveová je francouzská historička narozená v roce 1969, která se dlouhodobě věnuje i českým a československým dějinám. O ředitelské křeslo v ÚSTR se ucházela i v roce 2010. „K tomuto pořadí Rada ÚSTR přihlédne při konečném hlasování o budoucím řediteli. Termín hlasování ještě stanoven není, s nejvyšší pravděpodobností to bude na dubnovém zasedání rady,“ uvedl mluvčí ústavu Pavel Ryjáček.

Výběrové komisi předsedal historik umění Oldřich Tůma. Pověřený ředitel Národní galerie Vít Vlnas z osobních důvodů z komise odstoupil, uchazeče tedy posuzovalo jen devět členů. Zároveň se pohovorů účastnili všichni členové Rady ÚSTR. Rada má v současné době jen pět členů ze sedmi, chybějící dva by měla nominovat Poslanecká sněmovna. Podle mluvčího ústav věří, že se do březnové schůze Senátu, který musí členy rady schválit, podaří poslancům nominovat nejméně jednoho zbývajícího člena rady.

Ústav pro studium totalitních režimů
Zdroj: ISIFA/VLP

Nový ředitel má nahradit odvolaného Hermana

Nového ředitele chtějí členové rady zvolit v plném obsazení, aby byl jeho mandát silnější. Ústav jej hledá po loňském odvolání Daniela Hermana, na přechodnou dobu ústav vedla Pavla Foglová. Hermanovo odvolání spustilo velké debaty politiků. Tehdejší vládní ODS krok označila za důkaz prohlubující se spolupráce ČSSD a KSČM. Obě tehdejší opoziční strany to odmítly. Kvůli Hermanovu odvolání také rezignovala celá vědecká rada ústavu. O ústav, který je zřízen zákonem, se od jeho založení pře levice s pravicí, jeho činnost vyvolává v pravidelných vlnách emoce. 

Herman, dnes ministr kultury, se kvůli svému nedobrovolnému odchodu z čela ústavu soudí. Odvolání bylo podle něj neplatné a vnímá ho jako politický krok. U soudu si stěžuje také na neplatnost volby některých členů rady ÚSTR, kteří byli v době volby členy politické strany. Rada ústavu jeho odvolání zdůvodnila nespokojeností s jeho prací.

Daniel Herman
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Úkolem ÚSTR je nestranným způsobem zkoumat dobu komunismu a nacismu. Pod ústav spadá Archiv bezpečnostních složek, který obsahuje archiválie tajných služeb z dob komunismu.