Posudek smlouvy na gripeny není nutný, tvrdí armáda. Odborníci souhlasí

Praha – Ačkoliv vládní schvalování je téměř za dveřmi, Martin Stropnický (ANO) dosud nemá k dispozici znalecký posudek o obvyklé ceně za další pronájem nadzvukových stíhaček Jas-39 Gripen. Upozornil na to deník E15. Kvůli stejnému dokumentu přitom policie obvinila někdejší ministryni Vlastu Parkanovou (TOP 09) v souvislosti s letouny CASA. Ministerstvo obrany ale chystané prodloužení smlouvy zatím nezávisle posoudit nenechá. Z vlastních analýz je totiž přesvědčené, že nabídka byla pro Česko nejlepší možná. Že další analýza není nutná, je přesvědčená armáda i někteří odborníci.

Podmínky dalšího využití gripenů v českých rukách jsou prakticky známé. Nový kontrakt bude koncipován na 12 let s dvouletou opcí. V Čáslavi by mělo zůstat všech 14 letounů jako dosud a pronájem přijde Českou republiku na zhruba 16,5 miliardy korun. V roce 2004 vláda za desetiletý pronájem stejného počtu strojů, byť byly tehdy nové, zaplatila 19,6 miliardy. Vláda by o novém dokumentu měla jednat příští středu.

Až potud je vše v pořádku, a pokud vláda za několik dní nový kontrakt odklepne, zbývají z pohledu české i švédské strany už prakticky jen formality. Přesto se právě v tento moment může ministerstvo (a potenciálně vláda) vystavit hrozbě obvinění. Důvod? Možné porušení povinnosti při správě cizího majetku nebo zneužití pravomoci – podobně jako v případě Parkanové.

Tu policie stíhá od července 2012. Podle policistů právě chybějící posudek mohl způsobit škodu při nákupu letounů CASA v hodnotě 658 milionů korun. Vyšetřovatelé si tehdy vyžádali souhlas sněmovny s vydáním poslankyně. Jak ale říká Stanislav Beránek, projektový manažer Transparency International: „Jádro toho problému spočívá nikoli v tom, jestli zadala, nebo nezadala nějakou analýzu, ale především v tom, že ta letadla byla předražená.“

Ministerstvo z trestního stíhání obavy nemá

Ministerstvo obrany se trestního stíhání kvůli možnému prodloužení pronájmu gripenů nebojí. To, že analýzu na cenu vojáci mít nemusí, potvrzují i někteří nezávislí odborníci. „Trestní zákoník trestný čin nezadání nezávislé analýzy nezná,“ uvedl Martin Maisner, právník. „Nezávislá cenová analýza chybí i proto, že minulý rok spadlo pod stůl výběrové řízení na externí právní služby,“ cituje E15 zdroj blízký ministerstvu.

Zástupci ministerstva tvrdí, že stejný účel jako expertní posudek by mohla splnit marketingová analýza zpracovaná sekcí pro vyzbrojování. Stejný argument byl použit i v případě Parkanové, ale neúspěšně. Pokud by se Stropnický rozhodl nechat vládu dokument posoudit, podpis kontraktu by tak zřejmě musel až o několik měsíců odložit. Náměstek ministra Bohuslav Dvořák řekl, že švédskou nabídku za gripeny považuje od začátku za nejvýhodnější ze všech alternativ – pozdější vyjednávání prý navíc dokázalo konečnou cenu snížit.

Bohuslav Dvořák, náměstek ministra obrany pro vyzbrojování:

„Abychom byli přesní: když budete dávat dohromady cenový posudek, soudní expert doloží, že ta cena je v místě a čase obvyklá, ale troufám si tvrdit, že v současné době nikdo nemá zkušenější experty než ministerstvo, protože my ty letouny provozujeme už 10 let. Jsme schopni doložit tu švédskou nabídku jako skutečně nejlepší a nejvýhodnější. Posudek si můžeme obstarat, není to problém.“