Víc diplomacie, nabádá Zaorálka část poslanců ČSSD

Praha - ČSSD není úplně jednotná v názoru na dění na Ukrajině, respektive postup Ruska. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier jsou prý příliš proukrajinští, poslanci Stanislav Huml a Vítězslav Jandák jsou zas až moc proruští. Napsalo to dnešní Právo. Ministr Dienstbier v rozhovoru pro ČT24 připustil, že na věc panují různé názory, vláda v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) je ale podle něj naprosto jednotná a ruskou agresi odsuzuje.

Rozhovor s Jaroslavem Foldynou a Jiřím Dienstbierem (zdroj: ČT24)

Na úterním jednání poslaneckého klubu ČSSD zákonodárci ministrům vytýkali, že nejsou ve svém hodnocení ukrajinské situace objektivní. Naopak ocenili výroky šéfa strany a premiéra Bohuslava Sobotky. Dienstbier ale ČT24 řekl, že se žádný rozpor ve straně nekoná. „Proběhla tam normální debata o vztahu k Ukrajině, která může být emotivnější, ta situace to vyvolává. Zněly různé názory, ale jako jednoznačnou kritiku bych to nebral,“ prohlásil Dienstbier s tím, že je nesmysl stavět do protikladu pozici ministra Zaorálka a premiéra Sobotky.

Poslanec Jaroslav Foldyna je také proti ruské agresi, připomíná ale situaci v Kosovu, které vyhlásilo samostatnost – za podpory EU i světa. „V poslaneckém klubu zazněla řada názorů. Domníváme se, že věci nejsou tak jednoduché a černobílé, jak se to dá vyčíst z vystoupení našich představitelů… Je třeba ale také říci, že nejsme pokrytci a vidíme, co se stalo v Kosovu,“ vysvětlil svůj postoj Foldyna. Na tento historický precedens upozornil jak současný prezident Miloš Zeman (čtěte zde), tak exprezident Václav Klaus (čtěte zde).

  • Jaroslav Foldyna: „Premiér Sobotka mluvil stejně jako ministr Zaorálek, ale používal k tomu jiná, diplomatičtější slova, což je trošku úsměvné. My jsme ho chtěli upozornit na to, aby byl víc diplomatem.“

Stanislav Huml Právu řekl, že ukrajinskou vládu nepovažuje za legitimní; odmítl ale, že by byl příznivcem ruského prezidenta Vladimíra Putina. „Nemůžeme v jedné větě říkat, že vznikla legitimní vláda, i když pod hrozbou násilí, nátlaku a zbraní, a současně že referendum na Krymu nebude legitimní, když tam jsou ruská vojska. Když jsme byli schopni uznat Kosovo, musíme být schopni totéž udělat i s Krymem,“ prohlásil Huml. „To je výrok jednoho poslance, který má právo na svůj názor. To nepředstavuje žádný rozkol v sociální demokracii, pozice vlády je jednoznačná,“ reagoval Dienstbier.

Ve čtvrtek se znovu sejdou jak poslanci ČSSD, tak senátoři, aby si svoje postoje vyříkali.