Hledání nového policejního prezidenta už nic nebrání

Praha - Martin Červíček nebude podávat opravné prostředky proti zamítavému rozhodnutí rozkladové komise, která řešila jeho odvolání z funcke policejního prezidenta. Ministrovi vnitra Milanu Chovancovi to podle informací ČT slíbil už na páteční schůzce. U policie chce ale Červíček zůstat. Ministrovi se tak otevřela cesta k výběrovému řízení na nového policejního prezidenta.

Červíček po svém odvolání na konci ledna čekal na rozhodnutí rozkladové komise o tom, zda ho exministr Martin Pecina odvolal z pozice šéfa policie oprávněně. Česká televize už v pátek zjistila, že rozkladová komise rozhodla v jeho neprospěch. Dnes informaci potvrdil i ministr Chovanec. Červíček poté uvedl, že nechce „prodlužovat situaci, v níž není ve vedení policejního sboru jasno.“ „Rozhodnutí mne lidsky netěší, ale respektuji je,“ dodal.

Dvojvládí v čele policie skončilo na konci února. Nově jmenovaný policejní prezident Petr Lessy tehdy odešel z funkce a zamířil do zahraničního odboru prezidia. On i Červíček tak de facto ustoupili ministru Milanu Chovancovi v jeho plánu vypsat nové výběrové řizení na policejního prezidenta.

Favorita pro vedení policie Chovanec nemá. V úvahu podle něj nejdřív připadá nabídkové řízení, kde by mohl být výsledek do dubna, a pokud se v něm nikdo nenajde, pak přijde na řadu výběrové řízení. Tím by se podle ministra hledání nového šéfa mohlo protáhnout zhruba o další měsíc až dva. Policejní sbor zatím vede náměstek policejního prezidia Tomáš Tuhý, který již dříve naznačil, že by o prezidentskou funkci mohl mít zájem.

Chronologie klíčových momentů:

  • Září 2011: Vedení zlínské policie podává na Lessyho trestní oznámení kvůli výrokům pro deník Právo. Lessy v něm uváděl náměstka krajské správy Jaroslava Vaňka v souvislosti se zametáním trestních oznámení.
  • Srpen 2012: Generální inspekce bezpečnostních sborů Lessyho obvinila z porušení pravomocí a pomluvy. Podle inspekce Lessy předal své mluvčí dokumenty očerňující Vaňka s tím, aby je poskytla deníku Právo. Lessy obvinění odmítl, redaktor se ho prý na Vaňka sám ptal.
  • Ministr Kubice vzápětí zbavil Lessyho služebního poměru. V čele policie ho ještě týž den nahradil náměstek Martin Červíček.
  • Květen 2013:  Z následné obžaloby Lessyho zprostil Obvodní soud pro Prahu 7.
  • Prosinec 2013:  Ministr Pecina zrušil rozhodnutí svého předchůdce Kubiceho o Lessyho propuštění; policie tak měla dva prezidenty - Červíčka, jenž řekl, že sám neodstoupí, a Lessyho, který čerpal dovolenou.
  • Leden 2014: Poradní komise ministra vnitra dospěla k závěru, že Červíček byl policejním prezidentem jmenován neoprávněně. Pecina následně zrušil rozhodnutí o jmenování Červíčka policejním prezidentem.
  • Únor 2014: Lessy odchází z funkce policejního prezidenta a míří do zahraničního odboru prezidia. Ministrovi Milanu Chovancovi se tím otevírá cesta na vypsání nového výběrového řizení.