Jódu není nikdy dost, bohatým zdrojem je mléko

Praha – Přestože se v současnosti podíl jódu ve stravě přiblížil optimální denní dávce 140 mikrogramů, na množství této pro tvorbu hormonů klíčové látky v jídle lidé přestávají dbát. Endokrinologové varují před dopady jeho nedostatku na lidské zdraví. Zapomínají na něj především lidé staršího věku, upozorňuje endokrinoložka Olga Hníková. Bohatým zdrojem je podle ní mléko, pečivo a vejce.

Jód podmiňuje tvorbu hormonů štítné žlázy, které se podílejí na zdárném metabolismu. V dětském období představují nezbytnost pro správný vývin mozku. Podle Olgy Hníkové se od roku 1995 přidává do soli jodičnan v dostatečné míře a stal se i doplňkem celé řady potravin.

Možná i díky tomu byl v ČR vyhlášen zhruba před 10 lety jodový dostatek podle měřítek mezinárodních organizací. „Musíme si ale uvědomit, že jodový nedostatek máme navždy daný a my ho pouze kompenzujeme,“ upozorňuje endokrinoložka.

Olga Hníková vyvrací mýtus, že nejbohatším zdrojem jódu jsou po jodidované soli mořské ryby. Je to mléko, dodává. K významným zdrojům podle ní patří i chléb a další pečivo, případně konzumní vejce, pokud jsou slepice krmeny směsí s tímto prvkem. U těhotných žen se dají preventivně užívat také jodové tablety, patří k běžně dostupným v lékárně.

Endokrinoložka Olga Hníková ve Studiu 6 o významu jódu (zdroj: ČT24)