Soudce hledá dva tisíce litrů otráveného alkoholu

Zlín – Kde jsou ukryty dva tisíce litrů otráveného alkoholu, to je hlavní otázka po dnešním soudním líčení v tzv. metanolové kauze. Penzista Zdeněk Kopl, kterému měl údajný hlavní distributor Jiří Vacula část smrtící směsi prodat, dnes u soudu celý obchod popřel. Stále ale existuje riziko, že tisíce litrů jedovaté směsi mohou znovu zabíjet.

Šestašedesátiletý důchodce Zdeněk Kopl dnes u zlínského soudu stanul coby svědek tváří v tvář svému dlouholetému kamarádovi Jiřímu Vaculovi. Oba jsou obžalovaní v tzv. metanolové kauze – Vacula jako údajný hlavní distributor smrtící směsi, Koplův případ projedná jiný soud.

Kopl měl podle Vaculovy výpovědi odebrat dva tisíce litrů směsi metanolu a etanolu. Při dnešní konfrontaci ovšem obchod popřel; Vaculovi řekl, že si ho musí s někým plést a že by potřeboval psychiatra. Zda k obchodu došlo a co se se závadným lihem stalo - tzn. jestli byl zlikvidován, nebo se dostal v podobě alkoholických nápojů mezi lidi - se tak stále neví.

Následky otrávených nemusí být konečné, varují odborníci

U soudu dnes vypovídali také znalci, kteří mohli zkoumat zdravotní stav či okolnosti úmrtí doslova každé oběti metanolové aféry. Jejich posudek, jenž zahrnuje 2 500 stran a stovky jmen, svým rozsahem nemá obdoby. Miroslav Šafr z Ústavu soudního lékařství královéhradecké lékařské fakulty Univerzity Karlovy a předseda komise, která posudek zpracovávala, varoval, že stav obětí nemusí být konečný. Trvalé následky se u lidí, jež vypili metanol, mohou objevit i za několik měsíců či let.

Komise zahrnující toxikology, neurologa, očního lékaře či internistu zpracovávala posudek na 39 zemřelých a na dalších 79 osob, které otravu přežily.

Podle Šafra vyplývají závěry o možných trvalých následcích v budoucnosti mimo jiné ze zahraničních studií. „Otázka zůstává pro poškozené otevřená,“ uvedl znalec. Podle něj se trvalé následky mohou týkat orgánů, které bývají poškozeny krátce po konzumaci metanolu. Jde především o zrak a trávící, případně i oběhový, dýchací a vylučovací systém. „Je to ale otázka značně individuální, čas ukáže,“ doplnil znalec.

Na podobný fenomén nedávno v České televizi upozornil lékař Sergej Zakharov, který vede výzkum v Toxikologickém středisku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Hovoří vedoucí výzkumu Sergej Zakharov (zdroj: ČT24)

Co už u soudu zaznělo?

Soud už hned první týden procesu vyslechl všech deset obžalovaných.

Jiří Vacula

Údajný hlavní distributor otrávené směsi před soudem vypověděl, že o metanolu ve směsi nic nevěděl. „Kdybych měl sebemenší podezření, nikdy bych to dál nešířil,“ řekl Vacula. Jeho výpověď byla obsáhlá, Vacula při vyšetřování s policií spolupracoval. Obchody s nelegálním alkoholem přiznal, zpochybňuje však přísnou právní kvalifikaci obžaloby.

Rudolf Fian

Slovák s bydlištěm na Karvinsku byl podle vyšetřování hlavním míchačem otráveného alkoholu. U soudu popřel, že by dodával směs určenou ke konzumaci, podle něj šlo o směs do ostřikovačů pro automobily. Údajně netušil, že by ji měl někdo pít, a proto se cítí nevinen. Na podzim 2012 ale policii při výslechu detailně popsal, jak s komplicem Tomášem Křepelou namíchali smrtící směs s metanolem a předali ji k distribuci Vaculovi. Křepela mu prý řekl, že škodlivé účinky metanolu se dají odstranit, pokud se v poměru jedna k jedné smíchá s etanolem. Fian později výpověď popřel.

Tomáš Křepela

Tomáš Křepela byl podle obžaloby Fianovým komplicem. Metylalkohol Křepelova firma Cargolic legálně koupila od dovozce ze zahraničí s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Křepela, který svůj podíl na metanolové kauze popírá od začátku vyšetřování, soud také ujistil o své nevině. Podle něj si od nich Vacula koupil právě nemrznoucí směs do ostřikovačů, kterou nezaplatil a později vrátil.

Ze zbylých sedmi obžalovaných dva odmítli vypovídat, dva přiznali obchody s nezdaněným alkoholem. Všichni však popřeli, že by uvedli do oběhu otrávený alkohol, o jeho kontaminaci metanolem prý nevěděli.

Znalkyně v oboru toxikologie

Soudní znalkyně v oboru toxikologie Marie Staňková ve svém posudku vyloučila, že by smíchání metanolu s etanolem v poměru jedna ku jedné mohlo zneutralizovat škodlivé účinky metanolu, jak se zřejmě domnívali míchači směsi.

Pavel Čaniga

Jednatel Likérky Drak u soudu prohlásil, že padělky lahví z jeho firmy, ve kterých byl otrávený alkohol, nesly originální kolky Draku. Kolky ale podle svých slov předtím vrátil celníkům. Čaniga je sám obviněný z krácení spotřební daně, po lednovém policejním zásahu Cela skončil ve vazbě.

Série smrtelných otrav toxickým metylalkoholem vypukla 3. září 2012 v Havířově, kde zemřel dvaašedesátiletý muž. Dosud po požití toxického alkoholu zemřelo přes pět desítek lidí. Otravy metanolem od té doby na zdraví vážně poškodily další desítky osob. Mnozí z těch, kteří otravu přežili, skončili těžce postižení, někteří oslepli. Nejvíce lidí jedovatý alkohol skolil na severu Moravy.

Soudní proces s desítkou hlavních obžalovaných se koná ve Zlíně. Kvůli obavám z rozsáhlého soudního procesu se 31 obžalovaných v metanolové kauze rozdělilo mezi více soudů: 14 obžalovaných senát vyloučil na okresní soudy po celé zemi, a o tom, kde bude souzeno dalších sedm lidí, rozhodne olomoucký vrchní soud.

Metanolová kauza opět před zlínským soudem (zdroj: ČT24)