Kontroloři kvůli plísním stahují mastičku Calcium pantothenicum

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) stahuje z trhu mast Calcium pantothenicum od Zentivy. Kontrola kvality prokázala, že obsahuje kvasinky a plísně a mohla by lidem způsobit zánět. Z preventivních důvodů stáhl SÚKL z trhu všechny šarže 30 gramů a 100 gramů. Lidé, kteří mají mast doma, by ji měli přestat používat a vrátit ji do lékárny. Více informací najdete na stránkách SÚKL.

„Kontrola kvality prokázala, že některé šarže nevyhovují požadavkům na mikrobiologickou čistotu – byla zjištěna mikrobiální kontaminace kvasinkami, plísněmi a Pseudomonas aeruginosa,“ informoval ústav. Lidé tak mohou mast vrátit do lékáren. „Odevzdat můžete i otevřená a již použitá balení. V lékárně vám budou vráceny peníze,“ dodal SÚKL. Léčivý přípravek bude možné vrátit do konce května 2014.

Mast se používá k léčbě popálenin, oděrek nebo opruzenin u kojenců

Nanesení masti kontaminované mikrobiální flórou na poškozenou kůži by podle ústavu mohlo způsobit přestup mikrobů do podkoží: „Následkem toho by mohlo dojít ke vzniku zánětu, který by se mohl i dále rozšiřovat. Zánět se projevuje zarudnutím pokožky, otokem, bolestivostí, pálením apod. v místě aplikace přípravku. Zvláštní pozornost by měla být věnována případům očního kontaktu. Zejména u pacientů léčených místně podanými kortikoidy nebo používajících kontaktní čočky z důvodu vyloučení kontaminace, při které by mohlo vzniknout riziko zánětu rohovky.“

Jednu šarži léku stáhl SÚKL už koncem února. Po zjištění, že ani některé další šarže nevyhovují požadavkům na mikrobiologickou čistotu, rozhodl o stažení všech šarží. Kontrola potvrdila mikrobiální znečištění kvasinkami a bakterií Pseudomonas aeruginosa, která může vyvolat hnisání popálenin.

Lékárnu by měli pacienti navštívit při nejbližší příležitosti. Vrátit mohou i načatá balení, lékárna jim vrátí částku uvedenou na pokladním dokladu. Pokud doklad nemají, dostanou částku, za kterou se lék nejčastěji prodává nyní. V případě jakýchkoli potíží po použití přípravku by pacienti měli kontaktovat svého lékaře.