Vláda má nové výbory - personální a restituční, mohou jen dohlížet

Praha – Ministři vlády Bohuslava Sobotky schválili vznik tzv. personálního výboru, který má posuzovat ministerské nominanty do vedení státních či polostátních firem. Podle ČSSD by se tak mělo zamezit obsazování tzv. „trafik“. Ve výboru mají usednout tři lidé, vždy jedna osoba za jednu koaliční stranu. Kabinet také schválil další speciální výbor - na něj má připadnout kontrola průběhu a dopadu církevních restitucí. Zasedne v něm sám premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a dalších pět ministrů.

Personální výbor nebude mít právo veta

Původně se uvažovalo i o vícečlenném sboru, nakonec ale každá z koaličních stran nominuje pouze jednu osobu. Utvořená trojice pak bude posuzovat návrhy ministrů na obsazení například v dozorčích radách. Lhůtou pro vyhodnocení bude vždy 14 dnů - konkrétní ministr se nicméně nemusí posudkem výboru řídit ani při zamítnutí. V takovém případě si ale svého nominanta bude muset obhájit před celou vládou.

Po každém kandidátovi bude výbor automaticky požadovat profesní životopis, informace o dosaženém vzdělání, výpis z trestního rejstříku nebo čestné prohlášení o zamezení konfliktu zájmu. „Pevně věřím, že tato procedura nebude znamenat nějaké pozdržení nebo nárůst byrokracie, ale zvýší se tlak na profesní a lidskou kompetenci kandidátu do vedení státních firem,“ zmínil premiér. Kandidáti by mimo jiné měli absolvovat s členy výboru krátký pohovor.

  • Proti návrhu sociálních demokratů protestoval například šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš, podle kterého jde o zásah do vlastních pravomocí. Někteří zástupci lidovců považovali nový výbor za zbytečný.

Podle premiéra Sobotky jde o přechodné řešení, dokud nebude přijato trvalé legislativní řešení, které by řešilo kritéria pro výběr zástupců státu a jejich odměňování. Zatím není jasné, kdo ve výboru usedne. Návrhy předloží zástupci stran v příštích dnech nebo týdnech.

Restituční výbor jen monitoruje průběh restitucí, nemůže rozhodovat

V dalším schváleném výboru - tentokrát ke kontrole restitucí - by mělo zasednout přímo šest členů kabinetu. Celý tým má vést sám premiér Sobotka a vedle něho zasednou ministři financí, vnitra, spravedlnosti, zemědělství a kultury. Tento výbor by měl podle představ ČSSD předstoupit před celou vládu jednou za čtvrt roku. „Výbor nemá rozhodovací pravomoc, nemůže zasahovat do probíhajících řízení, ale bude sloužit tomu, aby vláda mohla monitorovat průběh církevních restitucí,“ zmínil Sobotka.

Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr zemědělství:

„Já jsem přesvědčený, že pokud dostane ministr zemědělství a ministr kultury úkol, aby pravidelně informovali vládu o průběhu restitucí, tak to jsme schopni udělat třeba v cyklu každých 14 dní a nemusíme se kvůli tomu nadbytečně znovu scházet.“

Alena Gajdůšková (ČSSD), místopředsedkyně Senátu:

„Myslím si, že je velmi žádoucí, aby vznikl monitorovací výbor ve vztahu k církevním restitucích. Připomínám, že se jedná o nějvětší přesun státního majetku od dob kuponové privatizace. Pokud chce stát i vláda působit jako dobrý hospodář, musí ty přesuny bedlivě sledovat a mít informace.“

Tomáš Holub, Česká biskupská konference:

„V okamžiku, kdy stát bude naplňovat dikci zákona a vytvářet si podmínky, aby to šlo lépe, my budeme jedině rádi… My nejsme těmi, kteří tady chtějí obcházet zákony, naopak.“

Vláda podle očekávání odmítla komunistický návrh na zrušení všech zdravotnických poplatků. Vyplývá to z výsledku jednání vlády. Odmítnutí navrhovala prakticky všechna ministerstva. Poukazovala na to, že vláda v čele s ČSSD se zavázala zachovat poplatek za ošetření na pohotovosti, avšak po posouzení všech důsledků. O normě rozhodnou zákonodárci. Komunisté s návrhem přišli minulý měsíc jen pár dní poté, co podobný požadavek odmítla Sněmovna. Regulační poplatky ve zdravotnictví pokládají za protiústavní.

Vydáno pod