Psycholog: Nechtěli zabíjet, hnala je touha po penězích

Zlín - Před krajským soudem dnes vypovídal znalec z oboru psychologie, který podrobně popsal motivy a charakter trojice hlavních obžalovaných v tzv. zlínské větvi metanolové kauzy. Dvojice míchačů ani hlavní distributor prý netrpí žádnou poruchou osobnosti a hnacím motorem jejich konání byla touha po zisku.

Psycholog Michal Pernička dnes před soudem detailně popsal charakterové rysy trojice hlavních obžalovaných - údajného distributora Jiřího Vaculy a dvojice výrobců jedovaté směsi Rudolfa Fiana a Tomáše Křepely. Žádný z nich podle posudku netrpí poruchou osobnosti či závislostí. Jejich konání tak podle dnešní výpovědi nemělo za cíl někomu ublížit, či dokonce způsobit smrt otrávených, jejich cílem bylo co nejvíce vydělat.

Například Jiřího Vaculu popsal Pernička coby extroverta, který částečně podléhá stresům. Vyvrátil ale jakékoliv sklony k trestnému chování. Podle žalobce muži zavinili smrt 38 lidí a dalším desítkám způsobili doživotní zdravotní problémy.

Celníci zkoumali cestu alkoholu ke konzumentům

U soudu dnes vypovídali i pracovníci Celně technické laboratoře Generálního ředitelství cel, kteří zkoumali zajištěné vzorky otráveného alkoholu. Nezávislá analýza měla potvrdit obviněnými a svědky uváděné informace o distribuci směsi po Česku. Odborníci vzorky rozdělili do několika skupin, přičemž do jedné z nich jich zařadili větší množství. „Tvrdíme, že vzorky zařazené do jedné skupiny k sobě nějakým způsobem patří,“ přiblížil za celníky Jiří Mazáč. Zda všechny vzorky zachyceného alkoholu pocházejí z jednoho zdroje, ale podle něj nelze z analýz celní správy určit.

U soudu se dnes také probíralo, zda jdou z lihu odstranit denaturační prostředky tak, aby poté mohl být použit pro výrobu alkoholu. Zajímalo to hlavně Křepelu, jenž u soudu již dříve uvedl, že Vacula nakoupil „desinfekci“, kterou svým klientům deklaroval jako potravinářský líh. Obviněním Fiana a Křepely prý maskuje svou trestnou činnost.

„Nemrznoucí směs bývá často zneužívána k výrobě alkoholu, proto hledáme denaturační látky,“ uvedl Křepela, který tvrdí, že Vaculovi nedodal líh určený pro výrobu alkoholu, ale právě nemrznoucí směs do ostřikovačů. Sám však řekl, že celou dodávku mu Vacula nezaplatil a vrátil. Nemohl z ní tak nic vyrobit. Podle Vaculy šlo navíc asi o 4 400 litrů otráveného alkoholu, který vracel poté, co se začali objevovat první lidé, kteří po konzumaci směsi zemřeli.

Hlavní líčení pokračuje výslechem dalších svědků ve čtvrtek. Proces zatím podle soudce probíhá bez komplikací, a původních 42 stání se tak možná neprotáhne. Verdikt v tzv. zlínské větvi by mohl zaznít v červnu.

Vstup Josefa Kvasničky ze zlínského soudu (zdroj: ČT24)

Co už u soudu zaznělo?

Soud už hned první týden procesu vyslechl všech deset obžalovaných.

Jiří Vacula

Údajný hlavní distributor otrávené směsi před soudem vypověděl, že o metanolu ve směsi nic nevěděl. „Kdybych měl sebemenší podezření, nikdy bych to dál nešířil,“ řekl Vacula. Jeho výpověď byla obsáhlá, Vacula při vyšetřování s policií spolupracoval. Obchody s nelegálním alkoholem přiznal, zpochybňuje však přísnou právní kvalifikaci obžaloby.

Rudolf Fian

Slovák s bydlištěm na Karvinsku byl podle vyšetřování hlavním míchačem otráveného alkoholu. U soudu popřel, že by dodával směs určenou ke konzumaci, podle něj šlo o směs do ostřikovačů pro automobily. Údajně netušil, že by ji měl někdo pít, a proto se cítí nevinen. Na podzim 2012 ale policii při výslechu detailně popsal, jak s komplicem Tomášem Křepelou namíchali smrtící směs s metanolem a předali ji k distribuci Vaculovi. Křepela mu prý řekl, že škodlivé účinky metanolu se dají odstranit, pokud se v poměru jedna k jedné smíchá s etanolem. Fian později výpověď popřel.

Tomáš Křepela

Tomáš Křepela byl podle obžaloby Fianovým komplicem. Metylalkohol Křepelova firma Cargolic legálně koupila od dovozce ze zahraničí s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Křepela, který svůj podíl na metanolové kauze popírá od začátku vyšetřování, soud také ujistil o své nevině. Podle něj si od nich Vacula koupil právě nemrznoucí směs do ostřikovačů, kterou nezaplatil a později vrátil.

Ze zbylých sedmi obžalovaných dva odmítli vypovídat, dva přiznali obchody s nezdaněným alkoholem. Všichni však popřeli, že by uvedli do oběhu otrávený alkohol, o jeho kontaminaci metanolem prý nevěděli.

Znalkyně v oboru toxikologie

Soudní znalkyně v oboru toxikologie Marie Staňková ve svém posudku vyloučila, že by smíchání metanolu s etanolem v poměru jedna ku jedné mohlo zneutralizovat škodlivé účinky metanolu, jak se zřejmě domnívali míchači směsi.

Pavel Čaniga

Jednatel Likérky Drak u soudu prohlásil, že padělky lahví z jeho společnosti, ve kterých byl otrávený alkohol, nesly originální kolky firmy. Kolky ale podle svých slov předtím vrátil celníkům. Čaniga je sám obviněný z krácení spotřební daně, po lednovém policejním zásahu Cela skončil ve vazbě.

Zdeněk Kopl

Známý Jiřího Vaculy údajně koupil dva tisíce litrů směsi metanolu a etanolu. U zlínského soudu tento nákup popřel. Kopl prohlásil, že si jej Vacula pravděpodobně s někým spletl a potřeboval by psychiatra. Pokud k obchodu opravdu došlo, stále existuje riziko, že tisíce litrů jedovaté směsi mohou znovu zabíjet.

Kvůli toxickému alkoholu zemřelo přes padesát lidí, první oběť otrávené směsi podlehla v roce 2012 v Havířově. Další desítky lidí mají kvůli požití jedovatého alkoholu doživotní zdravotní problémy, někteří oslepli. Nejvíce obětí si metanolová kauza vyžádala na severu Moravy. Zlínský proces s desítkou hlavních obžalovaných zahrnuje například dva hlavní míchače otrávené směsi nebo hlavního distributora pro východní Moravu.

Kvůli obavám z rozsáhlého soudního procesu se 31 obžalovaných rozdělilo mezi více soudů: 14 obžalovaných senát vyloučil na okresní soudy po celé zemi, a o tom, kde bude souzeno dalších sedm lidí, rozhodne olomoucký vrchní soud.