Kardinál Duka požehnal novou vojenskou bibli

Praha – Kardinál Dominik Duka požehnal v pražském kostele sv. Jana Nepomuckého novou vojenskou bibli. Těch armáda pořídila celkem čtyři tisíce za 1,8 milionu korun. Podle hlavního kaplana české armády je o bibli mezi vojáky velký zájem. Přestože se v České republice většina lidí k žádnému náboženství nehlásí, Kniha knih se vytrvale prodává v neustále nových – nejen armádních – vydáních. Vojenská bible by měla oproti běžným tiskům vydržet i náročné podmínky v terénu. Ekumenické bohoslužbě ve vojenském hradčanském kostele přihlíželi vojáci i zástupci ministerstva obrany.

Nová armádní bible je uzavíratelná na zip, který má zabránit jejímu poškození. Na přebalu má českou vlajku a lze na něj umístit jmenovku. Armáda čelila kritice za to, že současné vydání pořídila bez výběrového řízení za 1,8 milionu korun. Jeden výtisk podle médií vyšel o polovinu dráž, než stojí běžné vydání. Hlavní armádní kaplan Jan Kozler ale vyšší náklady vysvětluje tím, že běžné bible v podmínkách vojenského života dlouho nevydrží. Armáda potřebuje bible odolnější, pro vazbu například nebylo použito standardní knihařské plátno, ale daleko pevnější plátno používané například k výrobě polních uniforem.

„Emotivní výroky o tom, že vojáci mají nárok na základní standard a nic nadstandardního si v rámci všeobecného šetření nezaslouží, považujeme v době, kdy vojáci v zahraničních operacích nasazují své životy, za urážlivé a neuctivé,“ uvedl již dříve v médiích kaplan. Bez konkurzu zakázka vznikla podle něj proto, že Česká biblická společnost, u níž armáda bible objednala, má jako jediná výlučná práva na český ekumenický překlad bible. Jedině ten lze používat v duchovní službě ministerstva obrany.

Předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr uvedl, že armáda a bible mají mnoho společného, především to, že vyřčené slovo platí. „Organizace armády je založená na autoritě slova, moci slova, platilo to v dobách biblických i dnes,“ řekl. Bible je podle něj slovem, které člověka nejen inspiruje, ale také se děje. Vojenskému vydání bible popřál, aby své čtenáře povzbudila, dodala jim odvahu, inspiraci k hrdinským činům, ale aby je také dokázala varovat před nebezpečími. 

Před samotným požehnáním bible se přítomní pomodlili za rodiny vojáků, které musejí strpět odloučení a někdy i jejich oběť nejvyšší, a také za země, které hrůzy války i dnes zažívají. „Chtěl bych vyjádřit naději, že na Ukrajině k válečným bojům nedojde. Tato skupina zemí mezi Ruskem a námi prošla hrůzami druhé světové války i pozdější totalitou. Když se budeme držet bible, Izaiášovo proroctví o míru se opravdu naskýtá, jak na východě Evropy, tak především na Blízkém východě. Bible na rozdíl od mnoha jiných knih nevnímá válku jako přínos, je výzvou k míru,“ řekl Duka.