Rittiga znovu zadržela policie, s vazbou ale žalobci neuspěli

Praha - Policie znovu zadržela podnikatele Ivo Rittiga a další obviněné v souvislosti s údajným vyváděním peněz z pražského dopravního podniku. Žalobci navrhli jejich vzetí do vazby kvůli možnému útěku do ciziny. Soud ale návrh posléze zamítl, Rittiga a spoluobviněného advokáta Marka Stubleyho proto propustil. Státní zastupitelství vazbu žádalo kvůli tomu, že Městský soud v Praze podezřelým vrátil v únoru zabavené cestovní doklady. Následný návrh vazby si tak vyložil jako obcházení zákona.

Rittiga zatkla policie v šest hodin ráno, odpoledne už po rozhodnutí soudu a navrácení pasu podnikatel v doprovodu právního zástupce Vlastimila Rampuly odcházel zpět na svobodu. Zda plánuje vycestovat, Rittig jednoznačně neodpověděl: „Nevím, ještě uvidím. Jestli takto bude pan Borgula (pozn. - státní zástupce) pokračovat dál, tak ze mě udělá celostátního Jánošíka,“ řekl.

„Soud neshledal žádné důvody pro to, aby byla uvalena vazba na pana Rittiga. Dokonce konstatoval, že při situaci, kdy před měsícem nebyl dán důvod vazby, současné navrhování vazby se mu jeví jako obcházení zákona,“ řekl novinářům advokát Rampula.

Obvodní soud pro Prahu 5 v únoru Rittigovi a ostatním zakázal vycestovat a odňal jim cestovní doklady. Vazbu přitom nepožadoval, protože obvinění spolupracovali. Pražský městský soud následně usnesení o zákazu vycestování do zahraničí u všech pěti obviněných zrušil.

Ivo Rittig se svým advokátem Vlastimilem Rampulou
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Obvodní soud ani dnes neuznal návrh na vzetí do vazby jako oprávněný. Podle Bradáčové tak existuje i nadále varianta alternativního opatření. Soud bude zřejmě znovu rozhodovat i o návrhu žalobce na odebrání cestovních dokladů. Vedle zákazu vycestovat do zahraničí připadá podle trestního řádu v úvahu nahrazení vazby například peněžitou zárukou (kaucí), slibem obviněného nebo dohledem probačního úředníka. Zvraty v rozhodnutí soudů označila Rittigova zástupkyně Karolína Babáková za policejní šikanu. „Myslím, že je to jen přání otce myšlenky ze strany policie a některých státních zástupců,“ dodala právnička.

Ivo Rittig
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK

Obviněným v kauze hrozí tři až osm let vězení

Podnikatel Rittig byl obviněn v kauze dodávky jízdenek pro pražský Dopravní podnik, stíhán je na svobodě. Spolu s ním i Stubleym byl z praní špinavých peněz obviněn i jeho obchodní partner Peter Kmeť, někdejší jednatel tiskárny Neograph Jan Janků a advokát z kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & partners) David Michal. O vazbě těchto zbývajících osob soud rozhodne v sobotu.

V případě prokázání viny jim hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku. Státní zástupce pro ně nepožadoval vazbu, namísto toho jim navrhl zabavit cestovní doklady a Obvodní soud pro Prahu 5 mu vyhověl. Proti tomuto rozhodnutí si Rittig a ostatní podali stížnost k pražskému městskému soudu.

Pražský Dopravní podnik uzavřel kontrakt na výrobu jízdenek s firmou Neograph, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Tu zastupoval Peter Kmeť. Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Jana Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga. Lobbista tvrzení fondu napadl žalobou, kterou však pražský Městský soud loni v červnu nepravomocně zamítl.  

Jízdenky DPP
Zdroj: ČT24

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka:

„To, co se v dopravním podniku dělo, není vůbec normální. Zakázky nedávaly smysl, byly násobně předražené. Například SMS jízdenky, právní služby, chystané zakázky na přestavby stanic metra, chystané pronájmy na desítky let za směšný peníz. Celé to bylo korunováno nákupem tramvají, který byl pro celý dopravní podnik ohromnou zátěží, ze které se ekonomicky dostává dodnes.“

Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin, která později vyhrála i pětiletý tendr za 170 milionů korun. V jeho rámci bude dodávat jízdenky až do roku 2017.

Rittig je spojován i s dalšími kauzami

Podle Ondráčky nestál Rittig a jeho skupina jen za předraženými zakázkami v dopravním podniku, ale i za zakázkami v Lesích ČR a „je tam jasné zapojení i do solárního tunelu“. „My jsme v Transparency International zachytili desítky firem v offshorových destinacích, které byly spojeny s touto skupinou,“ upozornil Ondráčka. Policie Rittiga údajně obvinila i kvůli úniku informací z BIS. Tajné materiály prý mohla Rittigovi předávat někdejší šéfka sekretariátu předsedy vlády Jana Nagyová (dnes Nečasová).