Policie obvinila 15 lidí z krácení daní, škoda přes dvě miliardy

Praha - Protikorupční policie obvinila 15 lidí z krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami a z účasti na organizované zločinecké skupině. Údajně způsobili škodu za 2,3 miliardy korun. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí policejního útvaru Jaroslav Ibehej. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci navrhlo vzít všechny obviněné do vazby. Podle serveru Lidovky.cz policie v této kauze zadržela v pražském hotelu Hilton vlivného íránského obchodníka s ropou.

„V rámci úkonů trestního řízení kriminalisté protikorupční policie provedli 16 domovních prohlídek a devět prohlídek jiných prostor,“ popsal Ibehej. Podrobnější informace kriminalisté uvolní na úterní tiskové konferenci.

Lidovky.cz uvedly, že jedním ze zadržených lidí je íránský obchodník s českým pasem Šahrám Abdulláh Zádí, jenž v Česku vystudoval a ovládá češtinu. Policie ho prý zadržela ve čtvrtek v prezidentském apartmá pražského hotelu Hilton, které měl dlouhodobě pronajaté. Při prohlídce prý zajistila dokumenty, větší množství peněz i mužův luxusní vůz.

Server doplnil, že Íránci hrozilo v roce 2010 zatčení v Dubaji. Muži se prý však tehdy podařilo narychlo získat český pas díky sňatku s Češkou na ambasádě v Abú Zabí a okamžitě odletěl do Prahy.

Vydáno pod