V kauze krácení daní skončilo ve vazbě 13 lidí, policie prý zadržela i vlivného Íránce

Praha - Soud poslal do vazby 13 lidí v souvislosti s kauzou krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami, státu měla vzniknout škoda 2,3 miliardy korun. Žalobci navrhovali vazbu pro všech 15 obviněných, dva z nich ale budou jen pod dohledem probačního úředníka. Obviněným hrozí devět až 13 let vězení. Podle serveru Lidovky.cz zadrželi policisté také vlivného íránského obchodníka s ropou, a to přímo v prezidentském apartmá hotelu Hilton.

Detektivové chtějí další informace k případu uvolnit až na úterní tiskové konferenci. Zatím je z oficiálních zdrojů známé to, že kriminalisté protikorupční policie při úkonech trestního řízení provedli 16 domovních prohlídek a devět prohlídek jiných prostor. Obvyklá trestní sazba u trestného činu krácení daně je pět až deset let. Podezřelí z této kauzy však byli obviněni také z účasti na organizované zločinecké skupině, což zvyšuje horní hranici trestní sazby o jednu třetinu. 

Jedním ze zadržených měl být i vlivný íránský obchodník s ropou. Server Lidovky.cz uvedl, že jde o majitele českého pasu Šahráma Abdulláha Zádího, který v Česku vystudoval a ovládá češtinu. Policie ho prý zadržela ve čtvrtek v prezidentském apartmá pražského hotelu Hilton, které měl dlouhodobě pronajaté. Při prohlídce údajně zajistila dokumenty, větší množství peněz i mužův luxusní vůz. Íránci hrozilo v roce 2010 zatčení v Dubaji - podařilo se mu prý však narychlo získat český pas díky sňatku s Češkou na ambasádě v Abú Zabí a okamžitě odletěl do Prahy. 

Podle Lidových novin má Zádí vleklé právní spory s rodinou dubajského emíra. V jeho prospěch proto do Spojených arabských emirátů (SAE) v minulosti psali osobní dopisy dva premiéři úřednických vlád - v roce 2010 Jan Fischer a zkraje letošního roku Jiří Rusnok. „Nevylučuji, že jsem takový dopis napsal, i když už si to nepamatuji. Určitě to ale bylo na popud ministerstva zahraničí,“ řekl LN Rusnok s tím, že jinak o něm nikdy neslyšel. Podobně se vyjádřil i Fischer.

Soud poslal 13 obviněných do vazby (zdroj: ČT24)