Policie hledá v Praze devítiletou holčičku, nevyloučila ani únos

Praha - Pražští policisté od ranních hodin pokračují v pátrání po devítileté Anně Janatkové, narozené 26. 8. 2001, která se ve středu nevrátila ze školy v Praze 8-Troji. Dívenka šla společně se spolužačkami trasou jako každý jiný den, pak se ale jejich cesty rozdělily v ulici Pod Písečnou a od tohoto okamžiku ji nikdo neviděl. Poblíž místa nalezli policisté dívčin batoh a několik metrů od něj lahev, ze které holčička pila ještě ve škole. Místo, kde se dívka rozloučila se spolužačkami, prohledává stovka policistů s psovody. Pomoc nabídla i městská policie a hasiči. Ve 14:00 se k pátrání připojil i policejní vrtulník s kamerou, bohužel bezvýsledně. Jakékoliv informace přijmou policisté na tísňové lince 158.

Policisté procházejí oblast mezi čtvrtěmi Troja a Kobylisy. Bohužel je zde i rozsáhlá zahrádkářská kolonie, kde je řada zarostlých pozemků, pátrání proto probíhá pomalu. Dívčin batoh se našel právě v jedné ze zahrad. „Zatím vyhodnocujeme veškeré poznatky, které policie obdržela ze strany veřejnosti,“ řekla ČT policejní mluvčí Andrea Zoulová. Policisté podle ní nechtějí vyloučit žádnou vyšetřovací variantu, tedy ani únos. Do pátrací akce jsou proto zapojení i policisté z ostatních krajů a příhraničních oblastí.

Anna Janatková je vysoká asi 120 centimetrů a má blond vlasy. Oblečena byla do tmavě šedé zimní bundy, fialovočerné šály (tzv. „Palestina“) a tmavě modrých džínů s červenobílým páskem. Na nohou měla černé boty a na hlavě fialovou čepici s kšiltem. Dívka je pohřešovaná od středečních 13:00.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Ve škole byla dívka považována za výbornou a bezproblémovou. „Nic nenasvědčovalo tomu, že by důvodem jejího zmizení byl útěk,“ řekl ředitel Základní školy Na Šutce v Praze 8 Zbyněk Drozda.