Z psaní diplomek na zakázku se v Česku stal výnosný byznys

Brno – Za bakalářskou práci 15 tisíc, za diplomku zhruba třicet – český internet zaplavily nabídky na vypracování školních prací. Firmy využívají chytrou kličku - prodávají podklady, ne hotové práce, a proto je zatím policie na jejich podnikání krátká. Odhalovat práce na zakázku se zatím příliš nedaří ani vysokým školám.

Vysokoškolačka Veronika si psaním prací na zakázku přivydělává rok. Nejčastěji píše seminární práce, vůbec nejvíc si ale vydělala, když na objednávku napsala cizí diplomovou práci. Dostala za ni šest tisíc korun. „Vůbec nevím, pro koho tu práci píšu, kde studují, vlastně ani nevím, jak se jmenují. Jen vím, jestli je to muž nebo žena, protože podle toho pak práci píšu v mužském nebo ženském rodě. Veškerá komunikace probíhá výhradně přes prostředníka,“ dodala studentka.

Obhajobu podnikavců, že poskytují pouze podklady k pracím, označila jejich spolupracovnice za lež. „To je největší podvod. My práci reálně sepíšeme se vším všudy a dost pochybuju o tom, že si to studenti pak předělávají. Podle mě to odevzdají tak, jak to dostanou,“ předpokládá studentka.

Neetické to asi je, ale mně je to fakt jedno, přiznává vysokoškolačka

„Možná jsem amorální člověk, ale mně je to fakt jedno. Přijde mi, že to není můj problém. Je to spíš etický problém těch, kteří si práci nechávají napsat. Já sama bych podvádět nechtěla, protože školu studuju, aby se něco dozvěděla a naučila. Ale jestli oni mají jiné důvody pro studium, to je mi opravdu jedno,“ dodala mladá žena.

Rozhovor se studentkou o psaní školních prací na zakázku

Objednat si práci na zakázku není nic levného – u bakalářské práce zájemci zaplatí v průměru 300 korun za stranu, v případě diplomových prací je to ještě o padesát korun víc. Student se navíc vystavuje riziku, že pokud škola odhalí, že práci za něj napsal někdo jiný, čeká ho vyhazov ze studia, odebrání titulu a v krajním případě také trestní stíhání za podvod.

Ceník

referáty, slohové práce a čtenářské deníky           199 Kč/strana

seminární práce                                                        219 Kč/strana

bakalářské práce                                                299 Kč/strana

diplomové práce                                                 339 Kč/strana

rigorózní, disertační a MBA práce                        449 Kč/strana

Ačkoliv existence tohoto byznysu je veřejným tajemství, o kterém ví studenti, vysoké školy i ministerstvo školství, nikdo proti němu ještě tvrdě nezakročil. Částečně proto, že takové práce jsou jen velmi těžko odhalitelné. Česká televize oslovila největší veřejné vysoké školy v České republice a odpověď byla překvapující – práci na zakázku s výjimkou Masarykovy univerzity v Brně zatím nikde neodhalili. A to navzdory tomu, že agentury se na svých webech chlubí, že ročně vypracují stovky až tisíce prací.

Mluvčí Masarykovy univerzity (MU) Tereza Fojtová

"MU se snaží dlouhodobě působit na studenty, aby věděli, že podvádět se nemá a že se to nevyplácí. Závěrečná práce je v určitém smyslu jejich prvním autorským dílem, které je veřejné a díky internetu snadno dostupné. Pokud to student nezpracuje řádně, tak se mu to může v budoucnu nehezky vymstít. Protože pokud si práci necháte udělat na zakázku, tak například nikdy nemáte jistotu, že ji její skutečný autor neprodá znovu, a na podvod se tak samozřejmě může přijít později."

Náměstek ministra školství pro legislativu a strategii Petr Mlsna na dotaz ČT, jestli ministerstvo proti tomuto byznysu na hraně zákona aktivně zasáhne, odpověděl, že to není potřeba. „Právní řád je poměrně jasný – jedná se o podvod a ten je v trestním zákoně zcela jednoznačně upraven. Ti, kteří cizí texty vydávají za své vlastní, se jednoznačně dopouštějí trestného činu podvodu. Podle mého soudu je jen otázkou času, kdy začnou orgány činné v trestním řízení v těchto věcech konat. Model, který se tady zaběhl, se postupně začne kriminalizovat,“ reagoval Mlsna.

Odpovědnost leží hlavně na vedoucích prací

Oslovené vysoké školy i ministerstvo školství se shodují, že nejlepším způsobem, jak práce na zakázku odhalit, je systematická práce se studenty. „Všechny systémy, které jsme zavedli – ať už systému na odhalování plagiátů nebo zveřejňování prací na internetu – jsou podpůrné systémy a nemohou nahradit to nejzákladnější, čímž je spolupráce pedagoga a studenta od počátku, tedy od výběru tématu, průběžné zpracovávání a dovedení práce k obhajobě. Pokud pedagog svého studenta zná, zná jeho způsob psaní, tak se nenechá ošálit prací na zakázku,“ uvedla mluvčí MU Tereza Fojtová.

Téma diplomek na zakázku v magazínu @online