Vláda zřejmě zpečetí osud Vesecké do konce října

Praha - Návrh personálního řešení situace na Nejvyšším státním zastupitelství přednese ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) vládě 27. října. Po dnešním jednání kabinetu to uvedl ministr vnitra a vicepremiér Radek John (VV), jehož strana žádá co nejrychlejší odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. O Pospíšilově připravovaném kroku své koaliční partnery informoval premiér Petr Nečas.

„Pan předseda nás ujistil, že s tím budeme spokojeni a pro návrh budeme hlasovat,“ podotkl ministr vnitra. Podle Johna to při známém stanovisku jeho strany i koaliční TOP 09 „dává naději“, krátce po víkendových senátních a komunálních volbách očekává vyřešení celé záležitosti.

O osudu Vesecké měla podle představ zástupců VV jednat tento týden koaliční schůzka označovaná jako K9. Ta se však do voleb nesejde, a tak o věci dnes jednali vrcholní představitelé trojice koaličních stran na okraj jednání vlády ve formátu „K-X“, poznamenal John. „Situace je dramatická i kvůli volbám, není čas na podrobnější jednání,“ dodal.

V pondělí se zástupci VV chtějí sejít s neoficiálním kandidátem na nového šéfa Nejvyššího státního zastupitelství Pavlem Zemanem, nynějším českým zástupcem v organizaci Eurojust. Zeman sám už dal najevo, že je připraven se této funkce ujmout. O schůzce chce John informovat svůj poslanecký klub.

Nejvyšší státní zastupitelství
Zdroj: ČT24