Policie požádá egyptskou stranu o právní pomoc v kauze zabitých Češek

Ostrava - Moravskoslezská policie požádá egyptskou stranu o právní pomoc v případě vraždy šestatřicetileté Češky a její dcery, a to i přesto, že Česko nemá s Egyptem podepsanou smlouvu o takovéto formě spolupráce. „Požádali jsme o spisový materiál a nějaké dokumenty nám byly doručeny,“ řekl dozorující státní zástupce Vít Legerský. Ten dnes také potvrdil, že matka s dcerou byly zabity elektrickým proudem. V této souvislosti policie obvinila manžela a otce Petra Kramného.

Přínosná pro spolupráci s egyptskou stranou mohla být nedávná mise moravskoslezských policistů a pracovníků policejního prezidia do Egypta. „Byli tam zmapovat terén, zda s žádostí o právní pomoc uspějeme,“ řekl žalobce. Dodal, že kolegové v Egyptě se údajně tvářili vstřícně. Podle Legerského zatím není jasné, kdy policie zveřejní podrobnější informace k příčině smrti dvou Češek. „Soudní lékaři uvedli, že zemřely v důsledku zásahu elektrickým proudem,“ sdělil bez dalších podrobností Legerský.

Kramný je v souvislosti s úmrtím manželky a dcery ve vazbě. O té rozhodl Okresní soud v Karviné. Krajský soud později stížnost obviněného zamítl. „Doposud zjištěné skutečnosti nasvědčují tomu, že byl spáchán skutek, pro který bylo zahájeno trestní stíhání. Jsou zřejmé důvody k podezření, že jeho pachatelem je obviněný,“ řekla mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Podle soudů existuje riziko, že obviněný uprchne z Česka. „Obviněný se sice sám na území České republiky vrátil, přičemž určitým způsobem spolupracoval s orgány činným v trestním řízení, ovšem evidentně nepředpokládal, že dojde k zahájení trestního stíhání, obzvláště poté, co vůči němu v Egyptě trestní stíhání zahájeno nebylo, a nebyl tedy reálně ohrožen uložením vysokého trestu odnětí svobody,“ vysvětlila mluvčí. Navíc údajně hrozí, že by ovlivňoval svědky. „Je nutno ještě vyslechnout známé obviněného či jeho spolupracovníky,“ uvedla.

Matka s dcerou zemřely koncem loňského července v hotelu Titanic Palace v egyptské Hurghadě, kde rodina trávila dovolenou. Média původně spekulovala, že ženy byly otráveny, posléze se objevily informace, že je mohl zabít elektrický proud. Egyptská policie podezřívala ze smrti obou žen právě Kramného, který až do října musel zůstat v Egyptě. Kramný, který je ve vazbě, vinu od počátku popírá.

Moravskoslezští policisté, kteří Kramného obvinili z vraždy koncem února, dosud příčinu úmrtí nekomentují. Stejně tak zatím nebyly zveřejněny výsledky pitvy či výsledky testu na detektoru lži, který Kramný podstoupil. Ty ale žalobce Legerský už dříve označil za nepodstatné.

Vydáno pod