Sobotka by si měl podle Babiše udělat jasno, co je podnikání

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes vyzval ministra financí, aby se vzdal svých podnikatelských aktivit. Vláda by se tak prý vyhnula kritickým otázkám o střetu zájmu. „Já si myslím, že pan premiér netuší, co je to podnikat,“ razantně odmítl výzvu Andrej Babiš (ANO), podle něhož premiér nechápe rozdíl mezi aktivním podnikáním a pouhým vlastnictvím akcií. Na koncern Agrofert je Babiš v současnosti pouze napojen jako akcionář. Chemicko-potravinářská společnost patří mimo jiné mezi významné příjemce evropských dotací.

"Já si myslím, že jsem dostatečně bohatý na to, abych byl pro občany garantem, že nebudu krást,„ brání se veškerým podezřením Babiš, který žádnou ze svých firem prodat neplánuje. “Mým cílem nebylo být politikem. Pokud by politici řádně řešili tuto zemi, tak bych se politikem nikdy nestal,„ argumentoval Babiš, který údajně veškerý svůj čas věnuje “podnikání" pro stát a podnikatelské aktivity koordinuje jen účastí na valných hromadách.

Podle Babiše zároveň nehrozí, že by dopomáhal holdingu Agrofert, který je příjemcem poměrně velkého objemu evropských peněz, k získání dotací. „Ministerstvo financí nepřiděluje žádné fondy, ministerstvo jen kontroluje,“ poukázal Babiš a dodal, že veškeré dotace, které Agrofert získal, byly dotacemi nárokovými. „Na přidělování dotací tak nemám žádný vliv,“ dodal.

„Pan premiér netuší, co je to podnikání, protože on šel ze školy rovnou do politiky,“ pustil se Babiš do Sobotky. „Pokud má ve mě koaliční partner nedůvěru, tak ať vyvolá předčasné volby,“ uzavřel razantně Babiš.

Sobotka: Nejčistší by bylo, kdyby Babiš přestal podnikat

Podle Sobotky by bylo nejčistším řešením případných úskalí, kdyby ministr financí ukončil své podnikání a věnoval se jen politice. Jinak se podle něj Babiš musí vyvarovat střetu zájmů, za který ho ve čtvrtek kritizovala i členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová. „Určitě z hlediska čistoty, z hlediska toho, abychom nebyli konfrontováni s dotazy na možný střet zájmů, tak nejjednodušší by bylo, kdyby pan Babiš ukončil své podnikatelské aktivity a nadále se věnoval pouze politice,“ řekl Sobotka.

Babiš je stále nejpopulárnějším politikem, jeho obliba roste

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se v březnu opět stal nejpopulárnějším českým politikem. V posledním průzkumu agentury STEM mu svou podporu vyslovilo 62 procent Čechů. Podle průzkumu, do kterého byli poprvé zařazeni všichni členové nové vlády, se hned za Babišem s mírným odstupem drží Jiří Dienstbier (ČSSD), za kterým těsně následují premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Popularita Tomia Okamury (Úsvit) se oproti lednu snížila, což pro něj znamená pokles v žebříčku popularity ze třetího na páté místo.

Průzkum popularity politiků agentury STEM
Zdroj: ČT24/STEM

Všechny uvedené politiky hodnotí kladně minimálně nadpoloviční většina občanů. Přesně polovina lidí hodnotí příznivě Věru Jourovou. Podíl příznivých názorů na politiky na předních místech žebříčku popularity je poměrně stabilní, výjimkou je hodnocení Tomia Okamury, které se oproti lednu zhoršilo o šest procentních bodů.

Na Andreje Babiše mají příznivý názor více než tři pětiny dotázaných (62 %), to znamená, že jeho popularita oproti předchozímu výzkumu v lednu mírně vzrostla a minsitr financí tak patří mezi několik málo politiků, u nichž STEM zaznamenal lepší hodnocení než v lednu. Lépe než v lednu lidé hodnotí také Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) na deváté příčce žebříčku, Milana Chovance (ČSSD) na třináctém místě a Marcela Chládka (ČSSD) na čtrnáctém místě.

Nové ministry více než polovina lidí nezná

Do březnového průzkumu bylo nově zařazeno šest osobností, tři z nich jsou ministři nové vlády, tři místopředsedy parlamentních politických stran. Novou ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou-Tominovou (ČSSD), ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) a ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) více než polovina občanů nezná, pozitivně je hodnotí zhruba pětina lidí.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nevyvolává zásadní antipatie u příznivců ostatních stran, poměrně pozitivně je sympatizanty dalších stran vnímán také Tomio Okamura a Pavel Bělobrádek, k němuž ovšem mají výhrady stoupenci KSČM a především Úsvitu. Také Karla Schwarzenberga negativně hodnotí příznivci KSČM, stejně jako ostatní levicoví voliči. V roli solitérů pak jsou lídři KSČM a ODS, Vojtěch Filip a Petr Fiala.

Výzkum agentury STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 11. až 20. března 2014. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1 070 respondentů.