Topolánek: Vylučuji, že by si Barták řekl o úplatek

Praha - Bývalý premiér Mirek Topolánek dnes u soudu vyloučil, že někdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták si v USA řekl šéfům Tatry o korupční nabídku. Představitelé automobilky podle něj přišli na setkání v americkém Centerville lobbovat nečekaně a bez pozvání. Dodal, že jejich chování bylo nestandardní. Po bývalém premiérovi vypovídal před soudem jako svědek i někdejší člen sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím. I on se postavil za obžalovaného Martina Bartáka.

Obžaloba tvrdí, že se Barták ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany Vlasty Parkanové snažil ovlivňovat průběh zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra. V únoru 2008 se prý při služební návštěvě USA, kam odjel jako člen delegace tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, dopustil trestného činu přijímání úplatku, když po William Cabanissovi na střelnici v Centreville neúspěšně požadoval peníze. Penězi si firma měla údajně zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem obrany.

Mirek Topolánek u soudu kategoricky vyloučil, že by jakákoliv žádost o úplatek v USA zazněla. „Naprosto vylučuji, že by Martin (Barták) v tomto rozhovoru učinil korupční nabídku,“ prohlásil před soudem Topolánek. „Kdybychom uměli hájit naše české zájmy tak, jak Američané umí hájit svoje, tak jsme bohatá země,“ dodal. Argumentuje tím, že se prý celou dobu zdržoval poblíž Martina Bartáka. Kdyby k něčemu podobnému došlo, jistě by to zaslechl.

  • Martin Barták: „Pan bývalý premiér popsal tu situaci stejně jako já, beze zbytku potvrdil, že k žádné korupční nabídce nedošlo, že nás oslovili Američané s tím, že se chtěli o něčem ujišťovat. Pravděpodobně to pramenilo z obavy, že sami korumpovali při získání zakázky, byli ve strachu a ve tlaku, čímž já si vysvětluji jejich pozdní reakci.“
Martin Barták
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Podle bývalého premiéra se tehdy představitelé Tatry snažili hodně lobbovat a oslovili ho na střelnici, protože se obávali, že by mohli o zakázku přijít kvůli problémům s firmou Praga, jež v zakázce figurovala jako subdodavatel náprav. Ty však praskaly a Tatra s Pragou proto ukončila smlouvu, což bylo předmětem soudní pře mezi firmami. Podle Topolánka však tehdy vláda nedělala žádné kroky, které by vedly ke zrušení zakázky. Přesto se však podle Topolánka měla Tatra s českou firmou dohodnout a kompenzovat jí způsobené ztráty, protože „vyrobené převodovky zůstaly ležet ladem na dvoře“.

Klíčoví svědci Bartákovu žádost o úplatek potvrdili

Předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss a někdejší manažer Tatry Duncan Sellars, kteří jsou považovaní za klíčové svědky obžaloby, již u soudu vypovídali před dvěma týdny. Oba ale Bartákovu žádost o úplatek potvrdili. V celé obžalobě jsou jejich výpovědi jedinými hmatatelnými důkazy proti Bartákovi.

Barták převzal ministerstvo obrany po Vlastě Parkanové, které předtím dělal náměstka. V letech 2009 až 2010 vykonával vedle funkce ministra také funkci místopředsedy vlády. V případě prokázání viny mu hrozí od pěti do dvanácti let vězení.

V kauze bývalého ministra obrany Martina Bartáka je obviněn i jeho známý, zbrojař Michal Smrž. Majitel zbrojařské firmy MPI Group se údajně zase pokusil o podvod, když se snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv a kontakty na představitele českého ministerstva obrany i vlády. V lednu 2008 prý sliboval šéfovi Tatry Kopřivnice Ronaldu Adamsovi zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 milionů korun, později za 20 milionů. Rovněž Smrž vinu popírá a obžalobu označuje mimo jiné za naprostý nesmysl a účelově vystavěnou konstrukci (více čtěte zde).