Ministerstvo zaplatilo dluh americké Mayo Clinic

Brno - Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) potvrdil 50milionovou finanční injekci pro výzkumné centrum ICRC, které funguje pod Fakultní nemocnicí u sv. Anny v Brně. Odborné pracoviště dlužilo americké klinice Mayo za poskytnuté know-how. Pokud by ICRC dluh nezaplatila, hrozila vědecká nemocnice Mayo ukončením spolupráce.

„V minulých dnech došlo k úhradě závazku vůči Mayo Clinic. Ministerstvo nemocnici účelově pomohlo, přičemž příspěvek 50 milionů korun zřejmě nebude posledním, o kterém jsme rozhodli,“ nastínil nutnou finanční podporu ministr Němeček, který pomoc podmínil nutnou restrukturalizací brněnského centra.

Nový ředitel svatoanenské nemocnice Martin Pavlík odmítl, že by kvůli problémům s Mayo Clinic hrozilo navrácení evropské dotace ve výši 7,5 miliardy korun. „Nyní vytvoříme harmonogram, který bude krizovým scénářem,“ poznamenal ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). V červenci čeká vědecký projekt rozsáhlý audit, který má zhodnotit nutnost spolupráce i celkovou udržitelnost nákladného výzkumu.

Americká klinika Mayo se nechala na konci března slyšet, že zvažuje ukončení spolupráce s institutem ICRC. „Tato spolupráce je pro nás velmi cenná a velmi si přejeme pokračovat v tom, co děláme. Ale zároveň máme pocit, že možná netáhneme za jeden provaz,“ uvedl lékař Virend Kristen Somers, zástupce rochesterské Mayo Clinic.

"Jsme nezisková organizace: peníze, které vyděláme, se vrací do výzkumu," vysvětlil doktor Somers z americké Mayo Clinic.

Ministr Svatopluk Němeček k problémům v ICRC (zdroj: ČT24)

Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) dlužilo zahraničnímu partnerovi 40 milionů korun. Podle vedení Mayo Clinic byla částka dohodnutá už před zahájením spolupráce, americká klinika totiž poskytla centru ICRC své jméno i zavedené know-how. „Je nutné si uvědomit, že to není žádná okresní nemocnice, ale naprostá špička v oblasti vědy a číslo 1 ve Spojených státech. Mayo je klinika s obrovským vlivem. Pokud někomu řekne, že je Česko nespolehlivé, ztratíme tím kredit jako celá země,“ vysvětlil Vladimír Mařík z Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

„Jezdí sem špičkoví američtí profesoři, kteří léčí americké prezidenty, a naopak v současné době je asi dvacítka studentů a lékařů z Brna, kteří pobývají na Mayo klinice,“ potvrdil vedoucí lékař koronární jednotky ICRC Ota Hlinomaz.

Svatoanenská nemocnice aktuálně dluží asi 1,5 miliardy korun. „Projekt ICRC je pouze dílčím problémem naší nemocnice,“ připustil ředitel brněnské zdravotnické instituce Martin Pavlík, který je ve funkci od 27. března.

Špičkově vybavené laboratoře

V areálu ICRC je například laboratoř ultrapřesných měření, která poskytuje unikátní podmínky pro měření EKG, EEG a dalších signálů. Budova má sedm nadzemních a tři podzemní podlaží, celková plocha pracovišť činí 24 000 metrů čtverečních. Do přípravy vzniku ICRC se zapojilo více než 300 odborníků různých profesí z více než deseti států. Cílem ICRC je hledání nových metod a léčiv pro pacienty s kardiovaskulárními a neurologickými onemocněními, které patří mezi nejčastější příčiny úmrtí. Specialisté tu ale zkoumají i poruchy dýchání ve spánku nebo Parkinsonovu chorobu.

Barbora Telferová o vztazích ICRC a kliniky Mayo (zdroj: ČT24)