Jedno pozdní podání – jediná chyba majetkových přiznání exposlanců

Praha – Exposlanec hnutí ANO Jan Sobotka nebude potrestaný za to, že opožděně odevzdal majetkové přiznání, rozhodl dnes sněmovní mandátový a imunitní výbor. Už dřív uzavřel jednání o majetkových přiznáních členů dolní komory po konci minulého volebního období a taky bývalých úřednických ministrů. Ani u nich žádné pochybení nenašel.

Patnáctičlenná vláda Jiřího Rusnoka si vloni příliš půjček nebrala. Sám expremiér má majetkové přiznání prázdné. To bývalý šéf státní kasy Jan Fischer použil 700 tisíc na zařízení a vybavení zrekonstruovaného bytu a dalších 110 tisíc si půjčil na opravu chalupy.

Rekordmanem ve výši dluhu je bývalý ministr pro místní rozvoj František Lukl, který si od banky na dostavbu svého domu půjčil téměř dva miliony. „Vzal jsem si hypotéku na dostavbu domu, který jsem zdělil. Bylo to už v roce 2009, bez problémů ji pomalu splácím, ale ještě to není samozřejmě celé. Každý měsíc posílám deset tisíc,“ potvrdil Lukl.

Peníze na bydlení si půjčil i exministr vnitra Martin Pecina, který stále dluží asi 900 tisíc korun. „Vzal jsem si v roce 2005 hypotéku na koupi dvou bytů v Brně, kterou splácím. V současnosti splácím 35 tisíc měsíčně,“ upřesnil Martin Pecina (SPOZ).

Někteří peníze naopak dostávali. Exministr zdravotnictví Martin Holcát dědil po své matce polovinu domu za 2,5 milionu a polovinu chaty v hodnotě 180 tisíc korun. Čtvrt milionu od matky dostal bývalý šéf životního prostředí Tomáš Podivínský (KDU-ČSL).

Podle mandátového a imunitního výboru jsou přiznání v pořádku. Jediným hříšníkem byl poslanec za hnutí ANO Jan Sobotka, ten ve sněmovně vydržel jen šest dní - a tento dokument odevzdal po termínu. Výbor ho za to ale nepotrestá. Další tisíce stran dokumentů bude mandátový výbor pročítat během prázdnin, do konce června musí majetková přiznání za rok 2013 odevzdat všichni současní poslanci a ministři.