Zeman si notuje s Babišem. Vybral si nového politického koně?

Praha - Prezident Miloš Zeman poblahopřál ministrovi financí k „mistrovskému kousku“, který se mu prý povedl při vyjednávání s vlastníkem OKD firmou NWR. Prezident Andreje Babiše pochválil přesto, že zatím není vůbec jasné, jak nakonec dohoda ohledně uzavření Dolu Paskov dopadne. Prezident se navíc dnes přidal k Babišovi i ohledně kritiky zdravotnictví, které označil za černou díru, do níž se sypou miliardy. Podle politologa Stanislava Balíka lze ze Zemanových slov usoudit mimo jiné i to, že si hlava státu hledá nové politické spojence.

„O tom, že k ČSSD reprezentované Bohuslavem Sobotkou a Jiřím Dienstbierem má Zeman hodně daleko, se ví už dlouho,“ podotkl politolog ve Studiu ČT24. Balík tvrdí, že již nějakou dobu můžeme pozorovat na politické scéně změnu. „Zatímco rok 2013 byl jednoznačně rokem Miloše Zemana, rok 2014 - a možná i ty další - bude rokem Andreje Babiše,“ soudí politolog. Miloš Zeman se podle něj fakticky stáhl z politického prostoru a zdá se, že vytváří skrytou či otevřenou alianci s Andrejem Babišem, dodal.

Prezident Zeman:

„Panu Babišovi se podařil mistrovský kousek a chtěl bych mu zcela upřímně blahopřát k jeho vyjednávacímu umění. Samozřejmě počkáme, až tato dohoda bude dovedena do konce.“

Miloš Zeman se tak opět staví za Andreje Babiše, kterého jmenoval do Sobotkovy vlády přesto, že nemá čisté lustrační osvědčení, které bylo u všech předchozích vlád nepsanou podmínkou pro vstup do Strakovy akademie. Naposledy prezident Babiše podpořil v posledních Hovorech z Lán, kdy označil plánovanou pomoc v hodnotě jedné miliardy korun pro OKD za projev bezradnosti státu. (Více zde)

Vicepremiér Babiš se netajil tím, že nechce vyhovět plánu ČSSD finančně pomoci soukromé společnosti, proto se s vlastníky OKD sešel osobně a domluvil novou dohodu: Za podmínky, že Důl Paskov bude těžit až do roku 2017, stát zaplatí sociální program pro horníky ve výši 600 milionů korun - (více zde). Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek ale tvrdí, že Babišův plán je potřeba ještě dopracovat. Dohoda podle něj není definitivní, promluvit do ní mohou ještě ceny uhlí a podléhá navíc i souhlasu celé vlády.

Nejen OKD, ale i zdravotnictví

Prezident dnes v rozhovoru pro ČTK označil zdravotnictví za černou díru, do níž se sypou miliardy. Kritizoval rovněž nákupy drahých špičkových přístrojů, které jsou v nemocnicích jen málo využívány, i předražené léky. Připojil se tak k Andreji Babišovi, který se nedávno opakovaně nechal slyšet, že stát by neměl přidávat peníze pro zdravotnictví, dokud nebude utrácení v resortu transparentnější. Stejně jako prezident ministr financí považuje zdravotnictví za černou díru, poukazuje na předražené nákupy přístrojů a špatnou lékovou politiku.

Rozhovor s Petrem Hartmanem o koaličních neshodách (zdroj: ČT24)

Je ministr financí silnější než premiér?

Sobotka s Babišem si nyní vyříkávají spory přes média, a to přesto, že premiér Sobotka se ještě v listopadu dušoval, že jeho koalice se nebude „hádat v přímém přenosu jako Nečas, Kalousek a Bárta“. Podle komentátora ČRo Petra Hartmana ale už tehdy bylo zřejmé, že tato slova nebude možné naplnit. „Těžko lze podlehnout tomu pokušení, že svému partnerovi vzkazují různé věci přes média a že i přes média rozehrávají různé hry, které mají za cíl oslabit toho koaličního partnera,“ řekl na ČT24 ve Studiu 6.

V současné době se tak na české politické scéně střetává nepolitická politika Andreje Babiše s politickou politikou Bohuslava Sobotky. Babiš si podle Hartmana uvědomuje, že je tady poptávka po nepolitické politice, na níž byla postavená kampaň hnutí ANO a stejným způsobem funguje ANO i ve vládě. Stratégové hnutí veřejně přiznávají, že tahle kampaň nemůže končit vstupem do vlády, jde tudíž o marketingový tah, domnívá se Hartman.

Vztahy mezi šéfy dvou nejsilnějších koaličních partnerů jsou podle Hartmana napjaté a začaly se veřejně vyhrocovat od momentu, kdy Bohuslav Sobotka vyzval Andreje Babiše, aby se zbavil Agrofertu. Andrej Babiš je momentálně nejpopulárnějším politikem, současný spor mezi předsedou ČSSD a hnutím ANO se tak podle komentátora nemusí v dohledné době uklidnit. „Když se mluví o vládě, už se nehovoří, že ji vede premiér, ale čeká se, co řekne ministr financí. To už jsme tady jednou viděli na soužití Nečase a Kalouska. A pak když některé nepopulární věci prosazovala TOP 09, odpovědnost za ně nesl premiér Nečas a doplatila na to ODS,“ připomenul komentátor Hartman.

Předseda ČSSD se tak po krátkém období zdánlivého klidu znovu ocitl v pozici, kdy nemá v rukou nejsilnější trumfy. V nedávné minulosti dokázal, že i s takto rozdanými kartami dokáže zabránit prohře. „Jeden zásadní rozdíl tady existuje. Tehdy měl v rukávu žolíka v podobě Andreje Babiše. Nyní se na jeho pomoc už spoléhat nemůže,“ uzavřel Hartman.

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK