Prodej silných léků přes internet kvete, závislých přibývá

Ostrava – Sehnat silná analgetika bez receptu není v Česku žádný problém. Přesvědčila se o tom redaktorka České televize, když objednala u jednoho internetového prodejce lék Tramal. Servery tohoto druhu nabízejí a bez problémů dodávají léky proti bolesti, depresi i na spaní. Mnohé, jako třeba Diazepam nebo Neurol, vyvolávají silnou závislost.

Ostravská redaktorka Marta Pilařová vybrala a kontaktovala pražský internetový obchod s léky na jméno Jana Jirků. „Prodavačka mi slíbila i pravidelné dodávky. Za jedno větší balení Tramalu chtěla tisíc korun. Pojišťovny přitom tyto kapky proti bolesti proplácejí, i s doplatkem stojí třikrát méně,“ uvedla Pilařová.

Podle lékařů je na tomto léku závislá řada lidí, hlavně starší ženy, které je často začnou brát po nějaké operaci proti bolesti. „Zpočátku to člověk bere, aby neměl bolesti, pak se ale stane závislým. Další dávky potřebuje, aby mu bez léku nebylo špatně,“ vysvětloval psychiatr Libor Chvíla, který se specializuje na léčbu různých závislostí.

Chorobný návyk na silná analgetika je podle lékařů také problém lidí v produktivním věku. „Velká skupina pacientů, kteří se k nám dostávají, jsou podnikatelé. Ptáme se jich, jak s tím můžou fungovat. A oni říkají, že to je v jejich prostředí normální, že podobně na tom je hodně lidí,“ líčí primář psychiatrie ostravské fakultní nemocnice Petr Šilhán.

Zbavit se závislosti na silných lécích je podle lékařů podobně těžké jako odvyknout heroinu. Prodej přes internet přitom funguje bez jakýchkoliv překážek. Kde ale e-shopy berou své zboží? „Pacient obejde pět lékařů, všude udá stejné potíže, takže dostane stejné léky, které pak prodává,“ popsala praktiky internetových prodejců redaktorka Pilařová.

Zdravotní pojišťovny o tom vědí. „Zjistili jsme, že se takové věci dějí. Někteří pacienti tak získávají například antidepresiva, lékaři zase vycházejí vstříc předepisováním opiátových analgetik,“ potvrdil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Pojišťovny ale prý nemohou takové jednání trestat. Policie zase léky neřadí mezi drogy. Podle lékařů by proto pomohlo elektronické sdílení receptů nebo úplný zákaz prodeje návykových léků na internetu. Zatím to však nikdo neprosazuje.

Prodej léků a potravinových dolňků přes internet je v Česku stále populárnější. Jen loni vyskočil skoro o pětinu. A to přesto, že Světová zdravotnická organizace varuje, že až 10 % léků prodávaných přes internet jsou padělky. Jenže převládá pohodlnost - lidem se nechce chodit k lékaři. Tomu ostatně nasvědčují i data z „kamenných“ lékáren. Jeden příklad za všechny: od té doby, co jsou léky na alergii volně prodejné, jich lékarny každý jarní měsíc objednají přes 800 tisíc balení. Lidem nevadí ani to, že antialergika bez receptu provětrají jejich peněženku. 

Vydáno pod