Novela umožní levnějším lékům rychlejší vstup na trh, zdravotnictví ušetří

Praha - Ve zdravotnictví se chystají změny. Oficiální kopie drahých léků, takzvaná generika, budou v Česku levnější než originály, kterým vypršela patentová ochrana, a to paušálně o 32 procent. Stanovuje to novela, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví. Nový zákon má zrychlit cestu léků na český trh z 360 dní na 60. Zatím se totiž čekalo na složitý výpočet úhrad, který vstup léků do Česka komplikoval. Novela rovněž umožňuje pacientům, aby si připlatili za nadstandard, a zvyšuje poplatky za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun denně.

Současný systém nefunguje. Lékový úřad nestíhá stanovit lékům úhrady – tedy to, kolik za ně zaplatí pojišťovny a kolik posléze zaplatí pacient. Například „lék rekordman“ čekal na vstup na trh více než 700 dnů. Nově se nebude úhrada generických léků zdlouhavě vypočítávat, ale lék dostane automaticky o 32 procent nižší, než jakou má originální lék, který už na trhu je. „Do konce listopadu musíme zákon předložit vládě a měl by začít platit od 1. dubna příštího roku,“ řekl náměstek ministra pro legislativu Martin Plíšek.

Rychlejší vstup levnějších léků na trh ušetří peníze ve zdravotnictví – kolik, se ale neví. Pokaždé, když po vypršení patentové ochrany originálního léku vstoupí na trh jeho levnější kopie, sníží to jednak ceny originálu a jednak to zavede konkurenci, takže lékaři mohou začít předepisovat levnější lék.

Odborníci velké úspory neočekávají

Podle statistik se ale na lécích už moc ušetřit nedá. „V Česku zabírají generika 60 procent trhu a jejich potenciál je už do značné míry vyčerpaný,“ podotkl farmakoekonom Tomáš Doležal. Podle něj mohou mít generika na trhu díky snazšímu vstupu ještě o něco větší podíl, ale příliš úspor to už nepřinese.

Česko patří mezi země s nejlevnějšími léky. Rovněž jsou u nás léky už dnes státem nejvíce regulovanou položkou ve zdravotnictví. Přitom zdravotní pojišťovny za ně platí jen 20 procent ze všech nákladů ve zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví ČR
Zdroj: ČT24