Česko čeká nadprůměrné teplo, hlásí meteorologové

Praha – Velikonoce se letos oproti loňskému roku obejdou bez sněhu. Podle měsíčního výhledu počasí, který dnes vydal Český hydrometeorologický ústav, čekají Česko v následujících čtyřech týdnech průměrné až nadprůměrné teploty.

V druhé polovině dubna by se teploty měly pohybovat kolem deseti stupňů. Relativně nejchladněji a nejdeštivěji má být podle meteorologů v týdnu od 21. do 27. dubna.

Na přelomu dubna a května ovšem vystoupají i ke čtrnácti stupňům, přičemž se v obou případech jedná o teplotní průměr, do něhož jsou započítány i noční hodnoty – přes den tedy bude tepleji. „Týden od 28. dubna do 4. května vychází jako nejteplejší ve srovnání s dlouhodobým průměrem,“ uvádí meteorologové.

Na příští týden meteorologové předpovídají aprílové počasí se střídáním polojasné a oblačné oblohy, občas se mohou objevit i přeháňky nebo bouřky. Po teplotním sestupu, kdy by v úterý mohlo být přes den jen necelých deset stupňů, poroste rtuť teploměru po zbytek týdne a na Velikonoční neděli se přes den může vyšplhat až na sedmnáct stupňů.