Do Česka dorazil vzduch z Arktidy, na horách bude sněžit

Praha - Do Česka přišla studená fronta. Až do středy rtuť teploměru přes den nepřekročí deset stupňů Celsia. Nad ránem pak může mrznout, na horách dokonce sněžit. Od čtvrtka by se ale mělo začít do Česka vracet slunečné počasí.

Nejvyšší denní teploty se budou dnes ještě pohybovat mezi osmi až 12 stupni, v úterý a ve středu ale jen mezi šesti a deseti stupni Celsia. Počítat lidé musí také s deštěm. Teploty jsou nyní až čtyři stupně pod normálem.

Chladná a místy i zasněžená rána

Pod nulu by měly podle meteorologů teploty klesnout už dnes v noci. Ve čtvrtek očekávají v ranních hodinách až minus čtyři. K deštivému počasí se tak na horách přidá sněžení. „Na horách by mohlo připadnout mezi 10 a 20 centimetry nového sněhu,“ říká meteorolog ČT Jan Doležal. Rozbředlý sníh může namrzat a zhoršovat sjízdnost cest.

Chladné počasí není v dubnu ničím neobvyklým. „Studené vpády původně arktického vzduchu jsou pro duben typické. Mimo jiných nepříjemností přinášejí i nebezpečí poškození květů ovocných stromů mrazem v případech, kdy bylo předtím nadnormálně teplé počasí, jak tomu bylo i letos,“ upozornil Stanislav Racko z Českého hydrometeorologického úřadu.

Velikonoce zalité sluncem

Návrat zimy ale nebude nijak dlouhý. Už ve čtvrtek by se mělo vyjasnit a denní maxima vystoupat na devět až 13 stupňů. Do konce týdne a na Velikonoční pondělí pak meteorologové očekávají další oteplování, přes den bude mezi 15 až 20 stupni. Příjemné jarní počasí s polojasným nebem mohou občasně kazit přeháňky.

Do Česka přišla studená fronta (zdroj: ČT24)