Frydrych: Souvislost mezi growshopy a konzumací marihuany je zjevná

Praha – „Growshopy se postupem času ani netajily tím, že se celá ta marketingová nadstavba týká užívání marihuany. V odhalovaných pěstírnách objevujeme technologie, které jsou sortimentem těchto obchodů. Takové to hraní na schovávanou, které jsme zažili již se syntetickými drogami, tedy deklarování, že jde například o sběratelské předměty, není správné. Souvislost je zjevná,“ komentoval ředitel národní protidrogové centrály Jakub Frydrych loňský zátah na growshopy. V současné době je v této souvislosti obviněno zhruba 80 lidí, dodal v Interview ČT24.

Ačkoliv se zdá, že počet uživatelů marihuany bude postupně klesat, není k optimismu důvod, myslí si ředitel protidrogové centrály. „Každý druhý šestnáctiletý má alespoň jednu zkušenost s marihuanou,“ uvedl Frydrych, podle kterého nelze drogy tolerovat. Proto taky uvítal nedávné zpřísnění množství drog, které mají policie a soudy považovat za větší než malé. „Vítáme relativní zpřísnění u marihuany a pervitinu, protože obě tyto nelegální látky jsou v Česku uživatelsky rozšířené. Zejména u pervitinu, který s sebou nese velké množství zdravotních, sociálních a kriminogenních rizik,“ zhodnotil Frydrych. 

„My se domníváme, že čím více má osoba u sebe látek, tím více se zvyšuje možnost, že se podělí s ostatními. U marihuany to platí dvojnásob, jako u komunitní drogy,“ vysvětlil Frydrych.

Frydrych hájil i loňský zátah na growshopy, tedy obchody zaměřené na prodej a distribuci zboží a produktů pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením, tedy mimo jiné i konopí. Ačkoliv zde tyto obchody existovaly několik let, policie zasáhla až nyní. „Narůstala komerční a marketingová provázanost tohoto typu obchodů, které se postupem času ani netajily tím, že celá ta marketingová nadstavba se týká užívání marihuany. V odhalovaných pěstírnách objevujeme technologie a další doprovodné látky, které jsou sortimentem těchto obchodů,“ vysvětlil Frydrych. 

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Policie obvinila i Michala Otipku, majitele největšího tuzemského velkoobchodu s pěstitelskými potřebami. Ten je zásahem znechucen, protože údajně splnil všechny podmínky, které mu policie dříve zadala. Žádné drogy prý u něj v obchodě nenašla. „My prodáváme věci pro pěstování rostlin, co kdo pěstuje, nejsem schopen ovlivnit. Já nemám přístup k těm lidem. Pokud to není schopná policie zjistit a řešit, no tak přece to nemůžou házet na nás,“ komentoval Otipka. 

S tím Frydrych zásadně nesouhlasí, podle něj je souvislost s pěstováním marihuany zjevná a jedná se jen o hraní na schovávanou. „Chceme se ptát na to, co ještě můžu udělat, abych překabátil zákon? Pokud prodáváte pouze semena bez dalšího, tak prodej semen konopí legislativně regulován není,“ uvedl.

Frydrych odmítl, že měl zátah na growshopy vyčistit prostor pro konopné lékárny a pro licencované firmy, které budou moci konopí v česku pěstovat. Tyto absurdní hypotézy, které se po zátahu vyrojily, vylučuji, nesouvisí to se zvětšením prostoru pro jiné typy podnikání," uvedl.

Pro pacienty je jednodušší jít na černý trh, připustil Frydrych

V Česku je už rok možná léčba konopím, pacienti se ale k němu nemohou dostat. Zahraniční je drahé, žádná česká firma licenci nemá. Nenutí stát pacienty k tomu, aby si ho opatřovali na černém trhu? „Otevřeně říkám, že ve chvíli, kdy nebude nastaven systém, je dostupnost z nelegální produkce snazší. Ale radu pro pacienty žádnou nemám. Globálně si myslím, že to je otázka na lékaře,“ uzavřel Frydrych.

Vydáno pod