Teploty kolem 20 stupňů, tak zní předpověď pro příští čtyři týdny

Praha – Příští čtyři týdny by mělo být výrazně tepleji než dosud. Maximální teploty se podle meteorologů budou pohybovat okolo 20 stupňů Celsia, v polovině května může rtuť teploměru dokonce překročit letních 25 stupňů. Teplotně průměrné až mírně nadprůměrné období se srážkově nebude lišit od průměru předchozích let. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Příští týden se dočkáme teplot nad 20 stupňů Celsia, v noci by se na teploměru nemělo objevit méně než pět stupňů Celsia. Teplejší počasí příští týden doplní i více srážek, než tomu bude v dalších třech týdnech. ČHMÚ ale upozorňuje, že dlouhodobý výhled nemůže postihnout zejména krátkodobé výkyvy počasí. 

Dlouhodobý průměr teplot pro období mezi 21. dubnem a 18. květnem je v ČR 12,6 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1980, kdy průměrná teplota klesla na 7,8 stupně Celsia. Naopak nejtepleji bylo v roce 2000, teplotní průměr byl tehdy 16,5 stupně Celsia. 

Průměrný srážkový úhrn je ve sledovaném období 54 milimetrů. Nejvíce pršelo v roce 2010, kdy se úhrn srážek dostal na 108 milimetrů. Nejsušší byl rok 1988, srážkový úhrn klesl na 17 milimetrů.

Předpověď počasí na poslední dubnový týden
Zdroj: ČT24
Vydáno pod