Češi nechtějí za sousedy Araby, Čečence a především Romy

Praha – Češi mají velmi příznivý vztah ke Slovákům a v sousedství by jim nevadili ani Angličané, Francouzi, Američané nebo Němci. Postupně se zlepšuje postoj české veřejnosti také k Vietnamcům a Číňanům. Naopak méně vstřícní jsou lidé v Česku vůči Afgháncům, Čečencům a Arabům, vůbec nejméně tolerantní jsou pak k Romům. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM, kterého se zúčastnilo 1 070 lidí.

Kladný postoj ke Slovákům vyjádřilo 90 procent dotázaných. S Angličanem by bez problémů přijalo sousedství 83 procent lidí, s Francouzem 80 procent a s Američanem 78 procent lidí. Němce by ve svém sousedství tolerovalo 70 procent Čechů.  

Zhruba dvě pětiny populace by bez problémů vnímaly sousedství Srbů, Rusů, Vietnamců, Indů, Číňanů a Ukrajinců. Hůře jsou na tom Arabové, Čečenci a Afghánci, které by za sousedy přijala pětina Čechů. Jen 11 procentům dotázaných by v sousedství nevadili Romové, více než třetina lidí naopak považuje takové sousedství za zcela nepřijatelné. 

Vztah občanů ČR k různým národům a etnikům
Zdroj: ČT24/STEM

Od prvního podobného výzkumu v roce 1994 se výsledky příliš nemění. Pozorovat ale lze zlepšování vztahu k některým asijským národům. V roce 2006 mělo k Číňanům i Vietnamcům kladný vztah shodně 26 procent Čechů. Momentálně je to v případě Číňanů 37 procent dotázaných, k Vietnamcům má příznivý vztah dokonce 40 procent Čechů.

Vydáno pod