Dienstbierův plán: Homosexuálové si mohou osvojit dítě partnera

Praha - Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) chce příští měsíc se skupinou poslanců předložit novelu, podle níž by si registrovaní partneři mohli osvojit potomka svého protějšku. Uvedla to Mladá fronta DNES. V návazném kroku by rád usiloval také o možnost adopce, byť připouští, že pro ni se bude ve sněmovně hůře hledat podpora.

Novelu, podle které by si gayové a lesby směli osvojit dítě svého partnera, navrhovala skupina poslanců už loni, s rozpuštěním sněmovny kvůli předčasným volbám zákonodárci o předloze nestihli rozhodnout. Nyní se stejnou inciativou přichází ministr pro lidská práva Dienstbier.

„Ty děti v rodinách žijí, ať už z předchozího vztahu, nebo z umělého oplodnění. Pro dítě jsou rovnocennými rodiči, jenže vztah s druhým partnerem není nijak právně ošetřen. Kdyby třeba biologický rodič zahynul při autonehodě, jeho potomek půjde do ústavu,“ uvedl pro Mladou frontu DNES a dodal, že komplikace nastávají i ve chvíli, kdy dítě leží v nemocnici – partner rodiče nemá přístup k informacím o jeho zdravotním stavu.

Sněmovna se cestě osvojení nebrání

Právník Petr Kalla, spoluautor nynějšího návrhu, upozorňuje, že novela nezakládá automatické právo na osvojení, jen zrovnoprávní homosexuální páry v osvojovacím řízení. „To by mělo probíhat stejně jako u jiných dvojic, kdy se zkoumá situace v rodině z pohledu zájmů dítěte,“ řekl. Uvedenou změnu chce Dienstbier prosadit již v tomto volebním období, do budoucna je i pro to, aby homosexuální páry mohly adoptovat „cizí“ děti, tedy aby tyto dvojice mohly osvojit i dítě z dětského domova.

„Jsem i pro tuto širší variantu, ale obávám se, že tam se bude podpora hledat mnohem hůře,“ dodal Dienstbier. Cesta osvojení má ve sněmovně pozitivní ohlas u většiny partají (proti jsou ovšem koaliční lidovci). Stanislav Polčák z TOP 09 očekává, že v jeho stranickém klubu podpoří Dienstbierův záměr polovina zákonodárců.

Podle sčítání lidu žije v rodinách homosexuálních párů 925 dětí; šestačtyřicet dětí žije přímo u registrovaných partnerů. Poslední průzkum veřejného mínění ukázal, že s adopcemi dětí homosexuálními páry souhlasí 34 procent Čechů, proti je naopak 57 procent respondentů.

Vydáno pod