Co čeká malé pacienty se skoliózou, se děti dozví na novém webu

Brno – Brněnská fakultní nemocnice dnes spustila web pro rodiče a děti se skoliózou páteře. Kromě toho, že se na něm dozvědí víc o své nemoci, budou si moct také navzájem vyměňovat zkušenosti. Brněnská ortopedická klinika patří mezi špičková pracoviště, ročně ošetří až tři tisíce pacientů.

Nejdříve tě vyšetříme na naší ambulanci, kam tě pošle s rodiči dětská paní doktorka. Uděláme si rentgenový snímek a zjistíme, jak závažná tvá skolióza je. Tak jednoduše popisuje léčbu skoliózy páteře nový web, který dnes spustila Fakultní nemocnice Brno. Snadno pochopitelné, a přitom přesné informace v jedné ze sekcí jsou určeny přímo malým pacientům.

Webové stránky pro odborníky, rodiče a malé pacienty se skoliózou jsou na adrese www.skolioza.cz

„Děti se zajímají, co s nimi bude, jak budou léčeny a co bude po operaci. Informace na internetu jsou poměrně roztříštěné. My jsme se snažili, aby byly na jednom místě, aby pacienti přesně věděli, co je čeká a mohli léčbu v klidu absolvovat,“ vysvětlil přednosta Ortopedické kliniky FN Brno Martin Repko.

„Hledali jsme informace na internetu, ale byly pro laiky málo srozumitelné,“ potvrdila maminka jedné z malých pacientek Martina Hnilicová. Její dcera Anežka je dnes osmý den po operaci, díky které má zkřivená záda už krásně rovná. Odpovědi na otázky, co ji čeká dál, také najde na novém webu, ke kterému by měla přibýt i facebooková stránka, která umožní přímou výměnu zkušeností mezi pacienty.

Web spustila nemocnice i proto, že operace není zdaleka jediným způsobem řešení skoliózy. Orientace ve složitém procesu léčby patří podle lékařů k léčbě samotné. „Jsme jediné centrum v republice, které bude obsahovat všechnu péči. Snažíme se, aby to nebylo jen o operaci, která je vlastně vrcholem ledovce, ale aby pacient dostal veškerou péči – od vyšetření přes korzet a rehabilitaci,“ popsal další možnosti Repko. Na operační stůl se dostane jen desetina dětí se skoliózou, zbytek se daří léčit právě pomocí rehabilitací a zpevňujících korzetů.

Skoliózou trpí podle odhadů tři procenta dětí v populaci. Jen v brněnské fakultní nemocnici ročně ambulantně ošetří dva až tři tisíce pacientů a ročně provedou 100 až 120 operací. U většiny pacientů, zhruba 80 procent, se přitom neví, proč skolióza vznikla.

Klinika v brněnské fakultní nemocnici patří mezi špičková pracoviště. Před třemi lety například úspěšně vyzkoušeli metodu tzv. rostoucích tyčí. Dětští pacienti, jejichž páteř bylo nutné zafixovat pomocí operace, byli dříve operování až dvakrát ročně. To proto, že během růstu dítěte je třeba zpevňující tyče prodlužovat. V Brně dnes malým skoliotikům voperovávají tyče opatřené šrouby, které umožní, že podpěra „roste“ spolu s dítětem. „Jsme zapojeni i v celosvětovém projektu výzkumu nových typů implantátů, které umožní jak pohyb, tak i další růst pacienta,“ uzavřel Repko.