Ostatky sv. Vojtěcha našly místo v novém relikviáři

Praha – Do nového relikviáře byly přemístěny ostatky svatého Vojtěcha, druhého pražského biskupa pocházejícího z rodu Slavníkovců. Stalo se tak symbolicky v den jeho svátku. Večerní mši v Chrámu svatého Víta sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka. Nový relikviář byl vyroben ze čtyř druhů dřeva a váží 70 kilogramů.

Uvnitř relikviáře je kovová schránka, která v několika patrech obsahuje ostatky jednoho z patronů české země. „Připomíná ony románské a gotické relikviáře, v kterých byli ukládáni po své smrti světci, především mučedníci,“ podotkl pražský arcibiskup Dominik Duka, který sám v soukromí Vojtěchovy ostatky do schránky vložil.

Svatý Vojtěch byl vzdělanec, který znal několik jazyků a už v 10. století usiloval o sjednocení Evropy. Zemřel 23. dubna roku 997 v Prusku. Podle legendy ho pohané spoutali, sedmi kopími zabili, jeho hlavu usekli a narazili na kůl. Z polského Hnězdna ostatky odvezl do Prahy Břetislav I. Vyzvednuty byly až při dostavbě katedrály; část z nich ale doteď neměla pevné místo.

Nový relikviář najde místo ve staré Arcibiskupské kapli

Ode dneška tak budou ostatky svatého Vojtěcha uloženy v katedrále na třech místech - světcova lebka v Hilbertově klenotnici, nový relikviář ve staré Arcibiskupské kapli a poslední část ostatků je uložena v hlavním chrámovém oltáři. Kromě lebky, vystavované občas při církevních svátcích, zůstanou ale ostatky očím návštěvníků katedrály skryty.

Události: Ostatky sv. Vojtěcha byly přemístěny do nového relikviáře (zdroj: ČT24)
Vydáno pod