Na plastiku třeba v patnácti. Ale jen se souhlasem rodičů

Praha – O estetickou medicínu mají zájem čím dál mladší pacienti. Podle lékařů nejsou výjimkou ani mladiství – nejčastěji dívky, které žádají operaci nosu nebo prsou. „Zájem o estetickou chirurgii začínají mít dívky nebo chlapci okolo patnácti až šestnácti let,“ potvrdil plastický chirurg Lukáš Frajer. Podobných případů jsou v České republice stovky, zájem o plastiky u mladších ročníků se výrazně projevil v posledních dvou letech.

Mladí pacienti jsou téměř vždy dívky. Výkony za desetitisíce jim mohou chirurgové ale provádět pouze se souhlasem zákonného zástupce. Mezi tři nejčastější zákroky patří operace nosu, prsou nebo liposukce. „V mladší věkové kategorii je zájem především o operace prsou a liposukce. U starší generace převažují operace očních víček a jiné omlazující zákroky,“ potvrdil plastický chirurg Miroslav Krejča.

Plastické operace přitom nejsou nejlevnější záležitostí. Ceny za ně se liší hlavně podle toho, na kterou kliniku pacient zavítá. Za liposukci pacient zaplatí od 20 tisíc korun výš, zvětšení prsou se dá provést nejméně za 60 tisíc korun. Za vypnutí kůže v obličeji zaplatí zájemce nejméně 40 tisíc a ceny za úpravu nosu začínají na 25 tisících korunách. Celkem jsou Češi ochotni každý rok obětovat za zkrášlení svého těla dvě miliardy korun.

Na plastiku třeba v patnácti. Ale jen se souhlasem rodičů (zdroj: ČT24)

Zájemci o estetické plastické operace očekávají rychlý, neinvazivní a bezbolestný zákrok, ideálně s odchodem domů ještě v ten samý den. Lékaři ale varují, že jakákoli operace s sebou nese zdravotní rizika. Zároveň je třeba dávat velký pozor, kde si pacienti zákrok nechají udělat. Nepodařené operace totiž nejsou výjimkou.

Sezona plastických operací začíná právě na jaře. A na rozpisech operací přibývá pacientů-mužů. Největší zájem mají o úpravy očních víček, nosu. Mezi časté zákroky patří i operace břicha po zhubnutí.

České kliniky plastické chirurgie jsou také stále oblíbenějším cílem cizinců, láká je hlavně cena zákroků. Nejvíc služby tuzemských lékařů vyhledávají Britové, Němci, Rakušané a Rusové.