Pověřený ředitel Šumavy: Senátní zákon park cíleně zastaví

Praha  - Národní park Šumava nepotřebuje speciální zákon, o který usilují někteří senátoři a obce. Je o tom přesvědčen nově pověřený šéf parku Pavel Hubený. Návrh zákona, který minulý týden prošel prvním čtením Senátu, podle Hubeného obsahuje cílené zastavění parku, zejména pro rekreaci a sport. Upozornil také, že by zákon odstátnil i půdu na území parku, usnadnil těžbu dřeva a hospodaření jako v komerčních lesích. Zákon o ochraně přírody a krajiny, jímž se národní park řídí nyní, podle Hubeného stačí. Pravidla se ale nesmějí porušovat a obcházet. Kritici ovšem poukazují na to, že Šumava potřebuje jasná pravidla.

O situaci na Šumavě jednal i prezident Miloš Zeman s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem. Zeman chtěl mimo jiné vysvětlit důvody, které ministra vedly k odvolání ředitele národního parku – Jiřího Mánka. Ten senátní návrh zákona naopak podporoval. „Myslím, že se mi pana prezidenta podařilo přesvědčit, že mé rozhodnutí nebylo pod nějakým vlivem, ale že bylo manažerské. Prezident řekl, že to respektuje, že na to mám jako ministr právo,“ řekl po schůzce Brabec. Se Zemanem se dohodl, že v létě Šumavu společně navštíví a setkají se i se starosty obcí.

Prezident pak vyjádřil přání, aby v maximálně možné míře byly respektovány právě zájmy obyvatel šumavských obcí. Některé totiž Mánkovo odvolání kritizují. Obávají se nezaměstnanosti a neklidu. Nelíbí se jim ani snahy vědců a ekologů prosadit divokou přírodu na 50 procentech území z celkových 68 tisíc hektarů parku. Brabec ale slibuje, že Šumavu více otevře šetrnému turismu, čímž dá lidem víc práce. Hubený se podle něj navíc bude řídit schváleným plánem péče.

Richard Brabec: „To, že změna managementu by znamenala chaos pro obce, nebo změny z hlediska bezzásahovosti a výraznou vyšší plochu pro řádění kůrovce, to jsme si s panem prezidentem ujasnili, že je nesmysl. Bezzásahová plocha se nezvyšuje a žádný chaos nehrozí.“  

Od roku 1991 se v parku vystřídalo deset ředitelů

Brabec odvolal Mánka ke konci dubna. Důvodem byly nejen neshody ohledně způsobu řízení instituce, ale i to, že končící vedení podle Brabce v několika případech překročilo zákon, což prokázal i soud. Brabec také prohlásil, že chce mít na ředitele své resortní organizace větší vliv než nějaká podnikatelská skupina. Narazil tím na různé snahy regionálních podnikatelů, kteří podle médií ovlivňovali poslední dva ředitele mimo jiné i ve snaze získávat lukrativní šumavské pozemky.

Hubený vedl 20 let Chráněnou krajinnou oblast Šumava. Postu v národním parku se ujme 2. května. Konkurz na nového ředitele se má vyhlásit do roka. Hubený patří k pouze dvěma odborníkům, kteří za Mánka zůstali v parku z vedení někdejšího „zeleného“ ředitele Františka Krejčího. Až nastoupí, chce projít zahájené a připravované projekty, zda jsou v souladu se zákonem. Chystá se znovu posoudit i plány na obnovu zaniklých vodních schwarzenberských nádrží a vybrat ty šetrné k přírodě. Prověří i případy nepovolených staveb, jako jsou některé vyhlídky.

Nový ředitel chce zkontrolovat také spornou několikamilionovou investici do nové restaurace Březník na Modravě. Ačkoli je v nejpřísněji chráněném území, má nedostatečnou čističku odpadních vod. Plánuje také vytvořit strategii, která by řešila případnou novou větrnou kalamitu podobnou orkánu Kyrill v roce 2007.

Brabec: V létě s prezidentem Šumavu společně navštívíme (zdroj: ČT24)
Vydáno pod